Komoly adósságba verik magukat a magyarok: csúcson a hitelezés

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly adósságba verik magukat a magyarok: csúcson a hitelezés

Meredek emelkedőn van a lakossági hitelpiac: négy hónap alatt az új személyi kölcsönök és lakáshitelek összege 459 milliárd forintot tett ki, ez 25 százalékos éves növekedést és napi átlagban 3 milliárdos hitelfelvételt jelent. A lakáshitelek összege 19 százalékkal 284,5 milliárd forintra, a személyi kölcsönöké több mint 35 százalékkal 174 milliárd forint fölé nőtt. A money.hu szerint az eddigi masszív bővüléshez képest még nagyobb pörgés lesz a piacon július elejétől, az új, államilag támogatott csok-os konstrukciók és a babaváró hitel megjelenése miatt. A nagyon erős versenyben azonban érdemes körültekintően választani, bár sokan ma már megnézik a hitelek kamatait, de az egyéb feltételeket is figyelembe kell venni, és a teljes futamidő alatt teljesíteni kell azokat.

Továbbra is erős a kereslet a lakossági hitelpiacon. Januártól április végéig a két legfontosabb hitelfajtából, a lakáshitelekből és személyi kölcsönökből összesen közel 459 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ez pedig 25 százalékos emelkedésnek felel meg - derül ki a money.hu legfrissebb, jegybanki adatokat feldolgozó elemzéséből.

Átlagban napi 3 milliárd

“A 459 milliárd forintos összeg azt jelenti, hogy napi átlagban a hétvégi napokkal együtt átlagosan 3 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel- és személyikölcsön-szerződéseket a bankok ügyfelei” - mondta Trencsán Erika, a money.hu hitelszakértője. Hozzátette:

A legfrissebb adataink is erőteljes keresletet mutatnak. Az idén, május végéig a money.hu kalkulátoraival személyi kölcsönökre több mint 106 ezer, a lakáshiteleket magában foglaló jelzáloghitelekre pedig 154 ezer kalkulációt készítettek az érdeklődők

- tette hozzá, majd elmondta azt is, hogy egyre tudatosabbak a hitelfelvevők, az igénylés előtt megnézik a bankok ajánlatait, és a biztonságra törekednek. Ez azt is jelzi, hogy egyre többen választják a több évig fix törlesztésű hiteleket. “Ugyanakkor sokan csak a kamatokat, a teljes hiteldíjmutatót figyelik, de nagyon fontosak az egyéb feltételek is. Például a jövedelem nagysága vagy a bankok által előírt kötelezettség, például folyószámla. Fontos, hogy ezeket a kötelezettségeket nem csak a hitelfelvételkor kell teljesíteni, hanem a teljes futamidő alatt, különben elveszhetnek a kedvezmények” - emelte ki Trencsán Erika, hozzátéve, a bonyolult feltételek miatt sokszor érdemes szakértő bevonását kérni.

Sebességet válthat a piac

A money.hu előrejelzése szerint lakossági hitelezésben idén látható erőteljes növekedés fokozódhat július elejétől. Utána lesznek ugyanis elérhetőek a legújabb államilag támogatott konstrukciók, köztük a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kistelepüléseken lévő ingatlanokat célzó falusi csok és a babaváró hitel. Ezekre pedig már most, az indulás előtt elég jelentős az érdeklődés, így várhatóan további lökést adnak a fejlődésnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

hitel

pénz

lakosság

pénzügy

adósság