Vége a dalnak: bezárja szolnoki üzemét Bige László

Népszava   
  Megosztom
Vége a dalnak: bezárja szolnoki üzemét Bige László

Napokon belül megkezdődik a szolnoki Bige Holding (egykori Tiszamenti Vegyiművek) dolgozóinak elbocsátása - írja a Népszava.

A Népszava Bige Lászlótól tudta meg, hogy napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, azaz az egykori Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátását. A bezárás okaként azt jelölte meg, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megtiltotta a gyár működését bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenesség miatt. A lap birtokába jutott határozat előírja, hogy "szüntessék meg az óleumtorony szigetelése és a betonszarkofágja sérüléseit, tárják fel és javítsák ki bizonyos tartályok műszaki hibáit, illetve csökkentsék a megengedett szint negyede alá a tárolt veszélyes anyag mennyiségét, melyről jelentést is kell készíteni."

Bige László a lapnak azt mondta, hogy a határozat megállapításai szabálytalanok és végrehajthatatlanok, mert szerinte a felsorolt hiányosságok elhárítása veszélyes üzem, amit a határozat tilt. Ezt a véleményt válaszlevelében meg is írta a hivatalnak.

A veszélyes anyagok szintcsökkentése nem csak ellehetetleníti a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre való utasítás pedig felbujtás

– mondta az üzletember. A Bige Holding vezetői hozzáfűzték: "a hatóság élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt és kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott. Ezeket végül úgy sikerült kiszállítani, hogy külön kérték. A határozat negyedik pontjába foglalt biztonsági jelentést már elküldték, ezzel együtt kétségbe vonják a hatóság szakértőjének felkészültségét és a határozat szakmaiságát is."

A lap megkereste a katasztrófavédelem illetékes igazgatóságát is, akik szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert ismételt hiányosságokat találtak az üzemben, valamint az ellenőrzés alatt is üzemzavar volt. Azt írták, a benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, a szolnoki kormányhivatal nem indított eljárást.

Magyarország ötödik leggazdagabb embere szerint a dokumentum számukra végrehajthatatlan és mivel a Bige Holding anyagilag jól áll, nem lát más kiutat, mint bezárja a gyárat és kifizesse az összes tartozást a dolgozóknak, a beszállítóknak és a banknak, a kifizetések után pedig bárki viheti a gyárat. A gyár 1951 óta működik, 250 embert foglalkoztat és 40 országba szállít.

KATT! További részletek, a Bige-sztori az Agrárszektor cikkében!

Fotó: MTI/Mészáros János

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

gyár

műtrágya

szolnok

bige lászló