Vége a dalnak: bezárja szolnoki üzemét Bige László

Népszava   
  Megosztom
Vége a dalnak: bezárja szolnoki üzemét Bige László

Napokon belül megkezdődik a szolnoki Bige Holding (egykori Tiszamenti Vegyiművek) dolgozóinak elbocsátása - írja a Népszava.

A Népszava Bige Lászlótól tudta meg, hogy napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, azaz az egykori Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátását. A bezárás okaként azt jelölte meg, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megtiltotta a gyár működését bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenesség miatt. A lap birtokába jutott határozat előírja, hogy "szüntessék meg az óleumtorony szigetelése és a betonszarkofágja sérüléseit, tárják fel és javítsák ki bizonyos tartályok műszaki hibáit, illetve csökkentsék a megengedett szint negyede alá a tárolt veszélyes anyag mennyiségét, melyről jelentést is kell készíteni."

Bige László a lapnak azt mondta, hogy a határozat megállapításai szabálytalanok és végrehajthatatlanok, mert szerinte a felsorolt hiányosságok elhárítása veszélyes üzem, amit a határozat tilt. Ezt a véleményt válaszlevelében meg is írta a hivatalnak.

A veszélyes anyagok szintcsökkentése nem csak ellehetetleníti a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre való utasítás pedig felbujtás

– mondta az üzletember. A Bige Holding vezetői hozzáfűzték: "a hatóság élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt és kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott. Ezeket végül úgy sikerült kiszállítani, hogy külön kérték. A határozat negyedik pontjába foglalt biztonsági jelentést már elküldték, ezzel együtt kétségbe vonják a hatóság szakértőjének felkészültségét és a határozat szakmaiságát is."

A lap megkereste a katasztrófavédelem illetékes igazgatóságát is, akik szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert ismételt hiányosságokat találtak az üzemben, valamint az ellenőrzés alatt is üzemzavar volt. Azt írták, a benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, a szolnoki kormányhivatal nem indított eljárást.

Magyarország ötödik leggazdagabb embere szerint a dokumentum számukra végrehajthatatlan és mivel a Bige Holding anyagilag jól áll, nem lát más kiutat, mint bezárja a gyárat és kifizesse az összes tartozást a dolgozóknak, a beszállítóknak és a banknak, a kifizetések után pedig bárki viheti a gyárat. A gyár 1951 óta működik, 250 embert foglalkoztat és 40 országba szállít.

KATT! További részletek, a Bige-sztori az Agrárszektor cikkében!

Fotó: MTI/Mészáros János

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

gyár

műtrágya

szolnok

bige lászló