Új strandparadicsom épül hazánkban: már elkezdődtek a munkálatok a Fertő-tónál

Index   
  Megosztom
Új strandparadicsom épül hazánkban: már elkezdődtek a munkálatok a Fertő-tónál

Az év elején elkezdődött, de úgy tűnik, döcögősen halad az ország legnagyobb, állami pénzből folyó turisztikai beruházása a Fertő tónál. Sok érintett a környezetet félti, mások szerint a helyiek helyett gazdag osztrákok szája íze szerint akarják átalakítani a partot. Egyelőre nem tudni arról, hogy ki fogja üzemeltetni a strandkomplexumot – írja az Index.

A tó partján zajló grandiózus fejlesztés, ami bekerülési érték alapján az elmúlt évek legjelentősebb turisztikai beruházása, teljes költsége a vonatkozó kormányhatározat alapján elérheti a 23,6 milliárd forintot. A tervek szerint a fertőrákosi partszakaszon új rekreációs park, strand, vízi játszótér, szálloda, parkoló, ökoturisztikai központ, kemping, étterem, és kikötő épül. A fedezetet a Sopronnak a Modern Városok Program keretében még 2015-ben kiutalt 325 milliárd forint biztosítja.

Már év elején megkezdődtek a munkálatok, igaz, ebből nem sok mindent észlel az, aki nem ismerős a környéken, ugyanis a tereprendezés során eddig csak a partmenti fák és a nádas egy részének letarolása valósult meg.

A Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t (SFTFN) a múlt hétre egy bejárást szervezett, amelyen a Kisalföld beszámolója szerint az hangzott el, hogy elkezdődött a medertisztítás és a mederfenék feltérképezése, amelyet a Fertő Tavi Speciális Kutató- és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület végez három szonárral felszerelt hajóval. A folyamat a tervek szerint június végén zárul, utána egy 3D-s térkép készül a Fertőrákosi-öböl érintett területéről.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett tájékoztatókból az olvasható ki, hogy még nincs is meg, ki végezné az érdemi tereprendezési munkát a területen. Az előkészítési fázist több ütemre bontották, és az első kettőre már kiírták a közbeszerzést, ami a második ütem esetében eredményes lett. Ez a munka alapvetően a nádasirtást és a fakivágást foglalta magában, a nyertes nyílt eljárásban a TVG-INVEST Ingatlanbefektetési, Építési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. lett, akik 117,4 millió forintért vállalták el a munkát.

Az első ütemnek nevezett fázis - épületek bontása, kotrás, tereprendezés - még nem kezdődhetett el, a 3,3 milliárd forintos keretösszegű munkáról szóló ajánlattételi eljárást ugyanis februárban visszavonták "egyéb okra" hivatkozva, azóta pedig nem jelent meg új kiírás. A part jelenleg korlátozottan használható, a helyben érintettek – beleértve Fertőrákos vezetését, az itt vállalkozókat vagy sportolókat – pedig nem tudják, mi a helyzet, meddig marad a jelenlegi állapot.

A soproni önkormányzat képviselőtestülete úgy gondolta, modernizálnák a partot, ezért 2017-ben elfogadta a Fertői Vízitelep fejlesztését lehetővé tevő Szabályozási Tervet és Helyi Építési Szabályzatot. Ez többek között arról szólt, hogy a Natura 2000-es védettségű részen eredetileg beépítésre nem szánt zöldterületet minősítettek át beépíthető területté, megnövelték az építhető szálloda magasságát 10-ről 11,5 méterre, a beépítésre nem szánt ökopark területén lehetővé tették állatkert kialakítását és azt is, hogy a cölöpökre felépítendő szálláshelyek mentén parkoló épülhessen. A módosított terv a beépíthetőséget csak 10 százalékkal növeli az üdülőházas területen, de lehetővé teszi, hogy egy egybefüggő, nagy épületet húzzanak fel, szemben a mostani, elszórt cölöpházakkal.

Fotó: MTI/Nyikos Péter

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fertő-tó

fejlesztés

turisztika

strand

fertőrákos

építkezés

turizmus