Mégsem maradunk méz nélkül: a hárs még megmentheti az évet

HelloVidék   
  Megosztom
Mégsem maradunk méz nélkül: a hárs még megmentheti az évet

Az akácmézszezon nagyon rosszul sikerült idén, a folyamatos esőzések miatt alig három napjuk maradt a méheknek a gyűjtésre. Megkezdődött a hársfák virágzása, a méhészek bíznak benne, hogy sikeres lesz a gyűjtés. A megye hétszázötven nagyobb méhészetéből legfeljebb tíz vándorolt - írja a Teol.hu.

Isaszeg környékére költöztünk a méheimmel az akác idején, ez valamicskét segített a helyzetünkön. Most is indulásra készen állunk, nyílik a hárs, éjszaka indulunk a Zselicbe, a Kaposvár alatti erdőbe.

– mondta Koller Zoltán, tolnai méhész, aki százharminc méhcsaláddal rendelkezik.

Bár az időjárás most is bizonytalan, hiszen alig múlik el egy nap zivatarok nélkül, a jelenlegi helyzet mégis más, mint az akác idején volt, mivel nem folyamatosan esik az eső, egy-egy zivatar pedig nem állítja le a méhek mézgyűjtését.

A Zselic ilyenkor tele van méhészekkel, mondta Koller Zoltán, mindenkinek meg van a maga területe. A tolnai méhész mindig előre egyeztet az erdő tulajdonosával, és engedélyt kér tőle. Zárt konténerrel szállítják a méheket, így nem kell attól tartani, hogy bárki ellophatja az összegyűjtött mézet.

Annak, aki kaptárakkal költözik, nehezebb a dolga, hiszen állandóan felügyelni kell a méheket. Így is naponta lejárnak, figyelik a rovarok hordását, gyakran mérik is a napi mennyiséget. Ha már nem gyarapszik a kaptár, akkor költöznek haza, és ezt követően pörgetik ki az összegyűjtött mennyiséget.

Nem mindenki szereti a hársméz jellegzetes ízét, aromáját, pedig ez rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással. Csökkenti az érelmeszesedést, enyhíti a lázas betegségek tüneteit. Köhögés, hörghurut, idegesség, álmatlanság esetén is jótékony hatással van a szervezetre, ráadásul görcsoldó hatású. Kiváló fertőtlenítő is, ezért annyira rendkívül hatásos a köhögés ellen, továbbá rendszeres fogyasztása segít megelőzni a gyomorsavtúltengés következtében kialakult emésztési zavarokat.

A méhészek jelentős támogatásra számíthatnak a 2020-2022 közötti időszakban. Hazánk az uniós keretösszeg 7,8 százalékát, közel 3 milliárd forintot kap, ami a hetedik legmagasabb az unió tagállamai között. A kormány a költségvetésből ugyanekkora összeggel támogatja az ágazatot, így a 2020-2022-es években összesen 5,878 milliárd forint forrás juthat az ágazatnak.

Az emelt összegű támogatás lehetőséget biztosíthat a méz kinyeréséhez és a léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére, a méhcsaládokat megtámadó kártevők és betegségek elleni védekezésre, és a szaktanácsadói hálózat működtetésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méhész

méh

méz