41 ezer tonna szennyvíziszapot hordtak külföldről a magyar városba

24.hu   
  Megosztom
41 ezer tonna szennyvíziszapot hordtak külföldről a magyar városba

2018-ban több mint 41 ezer tonna szennyvíziszapot szállítottak Horvátországról Magyarországra. A szennyvíztisztítás melléktermékeként keletkező bűzös masszát közúton utaztatták Székesfehérvárra. A több mint kétezer kamionnyi szállítmányt a város szélén, egy lerakóhelyként használt régi agyagbányában helyezték el -írja a 24.hu.

A portál megtudta a Pest Megyei Kormányhivataltól származó adatokból, hogy összesen 41 ezer tonna szennyvíziszap került be Magyarországra. A Horvátországban szennyvíztisztítás után keletkezett iszapot több mint kétezer kamion hozta be Székesfehérvárra, ahol egy régi agyagbányában helyezték el a felgyülemlett terméket.

Ugyan, az államnak nem termel profitot a külföldi szennyvíziszap behozatala, de az üzletben résztvevő magánvállalkozások annál többet tehetnek zsebre. Ahogy a portál is írta, százezres illeték fejében kapták meg a szükséges engedélyeket a horvátok, az iszap tárolását végző Fehérvári Téglaipari Kft. pedg a nyilvánosan is elérhető 2018-as beszámolója szerint 426 milliós profitot ért el.

Minden megy tovább

A szennyvíziszap behozatala idén is folytatódhatnak, hiszen a kormányhivatal áprilisban kiadott határozatában meghosszabbította a horvát cég szállítási engedélyét, ráadásul az eddigi mennyiségnél nagyobb kvótát adott a cégnek. A jelenlegi állás szerint a vállalat 2019. december végéig további 48 ezer tonna, vagyis mintegy 2400 kamionnyi iszapot hozhat még be Zágrábból.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horvát

horvátország

szennyvíz

szennyvíziszap