Nehéz évük van a gazdáknak: hatalmas károkat okozhat a hőség a kalászosoknál

HelloVidék   
  Megosztom
Nehéz évük van a gazdáknak: hatalmas károkat okozhat a hőség a kalászosoknál

Megtartotta alakuló ülését a Heves megyei aratási koordinációs bizottsága, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Igazgatósága hívott össze, és hetente tanácskozik az aratás végéig, tájékoztatott Jakab Tamás, a köztestület megyei igazgatója – írja a Heol.hu.

Az üléseken a szakmai szervezetek mellett képviselteti magát a megyei kormányhivatal, a katasztrófavédelem, a közútkezelő, a Központi Statisztikai Hivatal és a rendőrség is. Az itt elhangzottakat az Agrárminisztérium összesíti, így minden delegált résztvevő véleménye hozzájárul a megyei és országos helyzetkép kialakításához.

Hagyományosan az őszi árpa nyitja megyénkben a betakarítási sort, a kilencezer hektárból eddig csak minimális területet vágtak le a termelők. Az őszi káposztarepce, tükrözve a fejlődését meghatározó időszakot, nagyon heterogén képet mutat. Biztosan lesznek kimagasló eredményt produkáló táblák, és láthatunk nagyon rossz kondíciójú területeket is. Az időjárás lassította a kémia érésgyorsítók használatát, így később kezdődik a 12 ezer hektáron termelt növény aratása. Legnagyobb területen, több mint 45 ezer hektáron termesztett őszi búza aratása kedvező időjárás esetén július második hetétől várható. A termelők, a szárítók, a felvásárlók felkészültek a szezon kezdetére. A bizottság türelmet és fokozott óvatosságot kér a közlekedés résztvevőitől a következő hónapokban, és felhívja a figyelmet a szabályok betartására.

– tájékoztatott Jakab Tamás.

Múlt hét szerdán a Horti Mezőgazdasági Szövetkezetnél végeztek az őszi árpa betakarításával, mondta el Csontos András elnök, akinek elmondása szerint hozzákezdtek az őszi káposztarepce vágásához is.

Az árpa átlagosan héttonnás hektáronkénti eredménye elfogadható az aszályos tavasz és az azt követő csapadékos idő tükrében. Az aratást megelőző héten ötven milliméter csapadék hullott, ezért a termés nagyobb részét szárítani kell, nem adta le a vizet. Nehéz volt a betakarítás is, a kombájnoknak problémát okozott az átázott talaj.

– számolt be az eddigi tapasztalatokról Csontos András.

A káposztarepcéből még csak egy homokos talajon vetett táblát vágtak le, a 3,5 tonnás eredmény elfogadható a növénytől, mondta el a szakember. Az őszi búza aratását várhatóan július 3–4-én kezdik meg. Csontos András kritikusnak nevezte a következő napokra ígért 36–38 Celsius-fokos hőséget, amikor a növény nem érni, hanem sülni fog. A kényszerérés nem tesz jót a kenyérgabonának, nemcsak a minőségének, de a mennyiségnek sem. A búzától öt-hat tonnás átlageredményt várnak.

A piac egyelőre visszafogott. A takarmányárpáért tonnánként 40 ezer forintos, vagy annál alacsonyabb árakról hallani, de nagyobb vásárló még nem érdeklődött. A búza takarmány, vagy euró minőségű terméséért is 50 ezer forint alatti, inkább 46–48 ezer forintos árakról van szó. A malmi búza árát később az ipar határozza meg.

– fejtette ki Csontos András.

Ha csapadék nem hátráltatja a munkát, az aratással július 15–20. között végeznek majd. Ideális esetben a nappali hőmérséklet nem menne 30 Celsius-fok fölé, éjszaka pedig 20 Celsius-fok alá csökkenne. Azonban reggelente 22 fok van, nappal pedig a 37 Celsius-fokot is meghaladja a hőség, ami már égeti a növényeket. A csapadék nem hiányzik most a kapásoknak sem, tudatta Csontos András.

Mutatjuk az előző évek átlagos terméseredményeit Heves megyében:

búza (t/ha) őszi árpa (t/ha) repce (t/ha)
2015 4,88 4,95 2,37
2016 4,71 4,96 3,23
2017 5,14 5,35 2,83
2018 4,75 4,72 2,96

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

búza

árpa

repce

időjárás

hőség

agrárium

kalászosok