Elstartolt a Magyar falu program: mutatjuk, mi fejleszthető belőle!

Világgazdaság   
  Megosztom
Elstartolt a Magyar falu program: mutatjuk, mi fejleszthető belőle!

A helyi vállalkozásoknak jó lehetőséget biztosítanak a Magyar falu program fejlesztései, az évi 150 milliárdos keretet azonban néhány év alatt 350-400 milliárdra kellene növelni a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint – írja a Világgazdaság.

Már lezárult a Magyar falu program első két pályázata, az együttesen 13 milliárd forintos keretből 461 önkormányzati és 487 egyházi közösségi tér fejlesztése kezdődött meg. Mindkét kiírás teljes – 6, illetve 7 milliárdos – összegét felhasználták.

A program része egy 56 milliárd forintos közszolgáltatási csomag is, amelyhez kizárólag az önkormányzati pályázatok tartoznak. Ide sorolható a bölcsődék és óvodák felújítása, óvodai udvarok rendbetétele és sportfejlesztés, orvosi rendelők fejlesztése, polgármesteri hivatal felújítása, sportparkok építése, temetői fejlesztések, falugondnoki program, eszközfejlesztés közterületi karbantartásra, valamint belterületi utak és járdák felújítása.

Valószínűleg a járdák felújítása lesz a legnépszerűbb kiírás, majd a falugondnoki szolgálat fejlesztése és a falubuszcsere, ezeket az orvosi rendelők fejlesztése követheti, mondta Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke. Az elnök szerint minden évben szükség lenne a Magyar falu programra, de időközben át kellene alakítani a felhasználási lehetőségeket.

A program 150 milliárd forint keretű pályázatain csaknem 2400 település osztozik, a következő években fokozatosan, 350-400 milliárd forintra kellene tornászni a keretet. Nem lehet minden települést megmenteni, de amelynek van rá lehetősége, azt a megmaradás érdekében mindenben támogatni kell. Nagy pazarlás, ha települések tűnnek el, a kiépített közművek pedig ott maradnak.

– mondta Schmidt Jenő.

Az elnök előrebocsátotta, hogy szükség lenne a települések vállalkozásainak támogatására, fejlesztésére, munkahelyeket kell teremteni, ugyanis sok a kényszervállalkozó, és ehhez járásszintű koncepcióra lenne szükség, hiszen míg egyik régió a mezőgazdaságban erős, máshol az ipar dominál.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falu

támogatás

magyar falu program

fejlesztés