Kettészakadt az ország: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok

Népszava   
  Megosztom
Kettészakadt az ország: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok

Budapesten közel 40 ezer forinttal magasabb a nyugdíjak átlaga, mint Szabolcsban. A fizetések terén is hasonlóan nyílik az olló - ráadásul mindenhol egyre jobban elmaradnak a nyugdíjak a bérektől.

A Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Magyarország 2018 című összefoglaló kiadványát vette górcső alá, melyből megismerhető a tavalyi átlagos nyugdíj megyei bontásban. Hozzátették, hogy - akárcsak az átlagbérre vonatkozó adatokat - az átlagnyugdíjra vonatkozó adatokat is érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis a milliós nyugdíjak elsodorhatják az átlagot. A bérek esetén az átlagot nagyon kevés ember viszi haza, az annál alacsonyabb fizetés a gyakoribb.

A nyugdíjak alakulása hasonló a nettó bérekhez. A legnagyobb átlagos juttatást a fővárosi nyugdíjasok kapták tavaly, míg a legkevesebbet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők. Ugyanitt a legmagasabb és a legalacsonyabb az átlagos nettó bér is. Budapestet Fejér megye követi, aztán Pest:

  • Budapest: 154,3 ezer forint;
  • Fejér: 134,2 ezer forint;
  • Pest: 134 ezer forint.

Komárom-Esztergom megyében még 130 felett van (133,6 ezer forint) az átlagnyugdíj, majd az ötödik helyen álló Veszprémben már csak 129,4 ezer forint. Az utolsó három megye:

  • Békés: 116,2 ezer forint;
  • Bács-Kiskun: 115,9 ezer forint;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg: 115,6 ezer forint.

Az átlagos nyugdíjemelkedés 4,4-5 százalék között alakult az elmúlt egy évben, de az adatokból az is kitűnik, hogy "nemcsak a nettó bérek terén szakad szét az ország, de a nyugdíjak terén is mélyül a szakadék a megyék, illetve régiók között: legkisebb, 4,4 százalékos növekedésnek az egyik legszegényebbnek tartott észak-alföldi megyékben élők örülhettek, a legnagyobb, 5 százalékosnak pedig Budapesten."

A lap szerint 5 év múlva már 135 ezer forinttal lehet magasabb az átlagos nettó bér az átlagnyugdíjnál, jelenleg 85 ezer forint ez a különbség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyugdíj

különbség

vidék

gazdaság

pénz

lakosság

fizetés