Jó évet zárhatnak a gazdák: kiemelkedő termésre számítanak ezekben a megyékben

MTI   
  Megosztom
Jó évet zárhatnak a gazdák: kiemelkedő termésre számítanak ezekben a megyékben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén. A termésbecslések alapján az őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly. Eközben hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében. A termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén

Az 5525 hektár vetésterületű őszi árpa aratása már befejeződött, a hektáronkénti átlaghozam 5,8 tonna volt, 0,8 tonnával több a tavalyinál

- ismertette Süle Katalin, a NAK Zala megyei elnöke kitért arra is, hogy a 26 611 hektáron termelt őszi búza 15 százalékát aratták le, az átlaghozam jelenleg 5,53 tonna. A becslések szerint a hektáronkénti átlaghozam az 5,9 tonnát is elérheti, míg az elmúlt évben hektáronként átlagosan 5,1 tonna termést arattak le. Az 1234 hektáron termelt tritikálé várható átlaghozama 4,9 tonna, a 691 hektáros tavaszi árpáé pedig 4,25 tonna. Az elmúlt évben tritikáléból 4,4 tonna, tavaszi árpából pedig 4,2 tonna termett hektáronként. A repceföldek 80 százalékán betakarították a termést, a 12 500 hektáron learatott olajos növény hektáronkénti termésátlaga idén 3,26 tonna, tavaly pedig 2,8 tonna volt hektáronként.

A megyei elnök kitért arra is, hogy a betakarítás kezdetén a gyakori csapadék okozott problémákat, de jelenleg kedvező az időjárás, és egyéb problémák sem adódtak. Gondot legfeljebb az okozhat, hogy néhány helyen már a búzát aratnák, de a szárítók még csak a repcét fogadják. A learatott gabonatáblákon megindult a parlagfű fejlődése, ezért a gazdálkodóknak késedelem nélkül el kell végezniük a tarlóhántást.

A kedvező időjárás, megfelelő mennyiségű csapadék miatt egyelőre a napraforgó- (8490 hektár) és kukoricatáblák (27 ezer hektár) jó képet mutatnak, mindkét szántóföldi kultúrából kiemelkedő termésátlag várható

- tájékoztatott Süle Katalin.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke arról számolt be, hogy az őszi búza 49 523 hektáros vetésterületének 65 százalékán, 32 200 hektáron elvégzett betakarítás után a termésátlag a tavalyit meghaladó, 6,3 tonna hektáronként. A 11 483 hektáron termesztett őszi árpa aratása 6,5 tonnás átlagterméssel befejeződött, a repce, amit eddig 11 470 hektáron, a vetésterület 70 százalékán takarítottak be, 3,4 tonnás átlagtermést hozott.

A megyei aratási bizottság adatai alapján a szekszárdi járásban 6-8, a dombóvári járásban 6,8-7,4, a tamási járásban 6,5-8 tonna volt a búza hektáronkénti hozama, hibrid búzák esetén 9 tonnás átlagot is elértek. A termés 70 százaléka malmi, 30 százaléka takarmány minőségű, a hektolitersúly 76-80 kilogramm, a fehérjetartalom 11-13, a sikértartalom 24-30 százalék.

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését. Az aratás végéhez közeledve azonban várhatóan csökken a mennyiség, és romolhat a minőség is, és nagyobb lesz a takarmánybúza aránya - jegyezte meg az elnök. Az aratási bizottság információ szerint az őszi árpa jelenlegi piaci ára Tolna megyében 42 000-43 500 forint tonnánként, az őszi búzáért 45 000-52 000 forintot, míg a repcéért 112 000-118 000 forintot kínálnak a felvásárlók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nemzeti agrárgazdasági kamara

zala megye

tolna megye

őszi búza

árpa

tritikálé