Nagyot drágulhat a műtrágya, ha bezár Bige László gyára

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagyot drágulhat a műtrágya, ha bezár Bige László gyára

Az üzemben dolgozók sorsára és a gazdák érdekeire apellál Bige László, amikor azt kéri, legyen gyorsan vége a bírósági procedúrának, és ismét normális mederben folyhasson a termelés a szolnoki műtrágyagyárban. Az agrarszektor.hu-nak azt mondta, nagy hatással lenne a piacra, ha a Bige Holdingnak le kellene húznia a rolót.

Tudom, hogy ítélkezési szünet van, de sürgősségi eljárást kértem a kénsavgyár ügyében a bíróságtól. 250 ember várja az újraindítást. Köztük van olyan, aki már 40 éve dolgozik itt. Még mindig bízunk a magyar igazságszolgáltatásban

- mondta az agrarszektor.hu-nak Bige László. Mint arról hírt adtunk, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fellebbezett a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata ellen, így bizonytalan időre el kellett halasztani a Bige Holding gyárának újraindítását. A tulajdonos megjegyzi: az állam más esetekben büszkén hirdeti, ha 100 embernek munkát tudott adni, kedvezményekkel és támogatásokkal segíti az új beruházásokat, ezért érthetetlen, miért nézi tétlenül, amint 250 ember az utcára kerül.

"Azt is furcsálltam, hogy a sajtót mindössze két napig foglalkoztatta a kazincbarcikai BorsodChemben történt múlt heti robbanás, a katasztrófavédelemben pedig egy percig sem merült fel, hogy le kellene állítani a gyárat. Ami egyébként így normális. Előbb ki kell vizsgálni az ügyet, és a probléma elhárítására szólítani, de nem bezárni egy komplett gyárat." A szerdai robbanásban egyébként személyi sérülés nem történt, az érintett üzemrészt leállították, és a katasztrófavédelem szerint nem került ki veszélyes anyag a környezetbe. Mindez persze a szolnoki kénsavgyárra is igaz, csak ott még robbanás sem történt.

"Soha ilyen balesetünk nem volt, de még büntetést sem kellett fizetnünk veszélyesnek minősülő állapotok miatt. Pedig ez valóban egy veszélyes üzem - akárcsak az autó -, van esély a hibázásra. A kifogásolt tartályszigetelést azonnal kijavítottuk, és minden másban is együttműködtünk volna a hatósággal, ha adnak rá esélyt. Teljesen törvénytelen a katasztrófavédelem gyárbezárása. Bízom benne, hogy másodfokon is nekünk adnak igazat."

Bige László második hónapja fizeti az emberek munkabérét, miközben áll a gyár, szállítási kötelezettségeinek pedig nem tud eleget tenni. Csak a veszteséget termeli, miközben piacot veszít.

A szolnoki gyárban készülnek ugynais a jól ismert Genezis műtrágyák, az üzem kapacitása 140 ezer tonna/év. Megjegyezzük: Bige zászlóshajója valójában a Nitrogénművek Zrt., amelyik évente 1 millió tonna nitrogénműtrágyát gyárt, és meghatározó szereplő a hazai piacon. A szolnoki gyár a komplex - foszfort és káliumot, illetve nyomelemeket is tartalmazó - műtrágyák gyártásában és kereskedelmében játszik szerepet. Piaci súlya messze elmarad a Nitrogénművekétől, ám a termékek közvetítőjeként fontos a Bige-birodalom életében.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

műtrágya

gyár

műtrágyagyár

bige lászló

szolnok