Döntöttek: így alakul át a Takarék Kereskedelmi Bank

HelloVidék   
  Megosztom
Döntöttek: így alakul át a Takarék Kereskedelmi Bank

Közgyűlést hívott össze 2019. augusztus 27-ére a Takarék Jelzálogbank Nyrt., amelyen döntenek a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. 51 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről. A tulajdonrészre vonatkozó vételi ajánlatról a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. július 25 - én tartott közgyűlése határozott.

A tranzakció fontos eleme a Takarék Csoport üzleti stratégiájának, amelynek értelmében a jelenlegi 11 takarék és a Takarék Kereskedelmi Bank beolvadásával október végéig befejeződik a Takarékbank Zrt., a Csoport új, országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankjának létrehozása. A Takarék Jelzálogbank Nyrt. tisztán jelzálogbankként működik tovább.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. várhatóan október végéig eladja a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ben meglévő többségi tulajdonrészét a MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek (MTB Zrt.), amennyiben a tranzakció megkapja a Takarék Jelzálogbank Nyrt. közgyűlésének jóváhagyását. A Takarék Jelzálogbank Nyrt.-nek jelenleg 51 százalékos tulajdonrésze van a TKB Zrt.-ben, a részvények 40,79 százalékát a Magyar Posta, 8,21 százalékát pedig már most is a Takarék Csoport központi bankja, a MTB Zrt. birtokolja.

A Takarék Csoport tavaly november 30-án elfogadott üzleti stratégiájának értelmében a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. – a többi 11 regionális szövetkezeti hitelintézettel együtt – október 31-éig beolvad a Takarékbankba, amely a Csoport új zászlóshajójaként, országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bankjaként működik tovább. A Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. főleg Budapesten és a nagyobb vidéki városokban képviselteti magát, ügyfeleinek száma 200 ezer, mérlegfőösszege közel 544 milliárd forint. A pénzintézet 2018-ban 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el a magyar számviteli szabványok szerint.

A Takarék Csoport stratégiájának megfelelően a tranzakció lezárását követően a Takarék Jelzálogbank Nyrt. – a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjaként – teljesen letisztult portfolióval, a Takarékbank és más magyar bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként végzi majd tisztán jelzáloglevél-kibocsátói és refinanszírozói tevékenységét. A Takarék Jelzálogbank az elmúlt években már fokozatosan átadta kiegészítő tevékenységeit a MTB Zrt.-nek, lakossági jelzáloghitelezési tevékenységét pedig tavaly a Takarék Kereskedelmi Banknak.

A Takarék Jelzálogbank a jelzáloghitel-refinanszírozási piac második legnagyobb szereplőjeként a jövőben tovább kívánja folytatni az elmúlt évben mutatott dinamikus üzleti növekedést

- mondta Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke. 2019-ben a Takarék Jelzálogbank refinanszírozási üzleti volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol. A Takarék Jelzálogbank a működési modell további hatékonyságnövelésével, és a Takarék Csoport középtávú stratégiájába illeszkedve további költségcsökkentési lépésekkel igyekszik eredményességét növelni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarék csoport

takarék jelzálogbank

takarékbank