Milliárdos támogatás: így újulnak meg a magyar utak

MTI   
  Megosztom
Milliárdos támogatás: így újulnak meg a magyar utak

A kormány 16,4 milliárd forinttal megemelte a Komplex Útfelújítási Program pénzügyi keretét, ezzel biztosította a 2017-ben kijelölt, de forráshiány miatt meg nem valósult útfelújítások elvégzéséhez szükséges pénzügyi forrást - mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A többletforrásból 13 megyében 55 helyszínen összesen 113 kilométernyi útszakasz újul meg az idén ősszel kezdődően, a munka döntő többségét 2020-ban végzik el. Mosóczi László elmondta, hogy Magyarországon 2010 és 2018 között összesen több mint 5500 kilométer felújított útszakaszt adtak át, az elvégzett beruházások összértéke mintegy 690 milliárd forint volt uniós és hazai forrásból.

Kiemelte, ebből tavaly több mint 1000 kilométer útszakaszt tettek rendbe, ezzel a 2018-as esztendő az elmúlt időszak legeredményesebb útfelújítási éve volt. Mosóczi László kiemelte, hogy Magyarországon három útfelújítási program van. Hazai forrásból 2016-ban indult a Komplex Útfelújítási Program, az újabb forrásbiztosítással a program teljes keretösszege meghaladja a 174 milliárd forintot 2020-ig. A Komplex Útfelújítási Programban több mint 550 útszakasz újul meg 2016 és 2020 között mintegy 1500 kilométeren.

A magyar közútfelújítás másik programja a hazai és uniós forrás finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), amely 2014-2020 között 55 milliárd forinttal támogatja az országos közutak korszerűsítését, a megyei önkormányzatok bevonásával kijelölt 184 útszakasz műszaki állapota javul összesen 520 kilométeren

- tette hozzá Mosóczi László.

Mosóczi László elmondta, a Magyar Falu Programban éves szinten 50 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki bekötő- és összekötőutak korszerűsítésére, hogy javuljon a falvak népességmegtartó képessége. A Magyar Falu Programban az idén induló első ütemben 165 útszakasz helyreállítása történik meg összesen 430 kilométeren.

A három futó útfelújítási programban már rögzített projektlisták alapján 2016 és 2020 között 280 milliárd forintból több mint 900 hazai útszakasz szolgáltatási színvonala javul több mint 2400 kilométeren - összegezte az államtitkár.

Mosóczi László hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett a meglévő elemek karbantartását is. A jobb minőségű közutak hozzájárulnak a helyi gazdaság, foglalkoztatás és idegenforgalom élénküléséhez. A rendbetett szakaszok biztonságosabban használhatók, gyorsabb eljutást tesznek lehetővé nemcsak autón, hanem a helyközi buszjáratokon is.

A kormány nemcsak az útfelújítási programokat, hanem a közútkezelő üzemeltetési és fenntartási feladatainak ellátását is kiemelten támogatja, erre a célra 2016 és 2020 között összesen 400 milliárd forintnyi költségvetési forrást biztosít. Az éves büdzsékbe betervezett kötelezettségvállalás mértéke a kiinduló 60 milliárd forintos szintről fokozatosan több mint a másfélszeresére nőtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kormány

út

útfelújítás

támogatás

megyék

munka

útszakasz