Korábban kezdődik idén a szüret: jót tett a szőlőnek a júliusi meleg

HelloVidék   
  Megosztom
Korábban kezdődik idén a szüret: jót tett a szőlőnek a júliusi meleg

A megszokottnál korábban kezdődik a szüret, sok a szőlő, ráadásul egy nagyobb tétel bor bent ragadt a pincészetekben, ezért még a tavalyi szőlőáraknál tíz százalékkal alacsonyabbra számíthatnak a termelők. Az is fejtörést okoz, lesz-e elég dolgos kéz, mire megkezdődik a munka – írja a Teol.hu.

Idén a szokottnál korábbi szüretre készülnek a szőlősgazdák, ez a júliusi száraz, meleg időjárásnak köszönhető. Várhatóan augusztus 15-e környékén már javában szedni fogják a rizlinszilvánit, az Irsai Olivért, majd augusztus végén a zenitet és az oportót, mondta el Nagy István, bátaszéki termelő, a helyi hegyközség elnöke. Ebből adódóan az egészségügyi várakozási idővel számolva kell a permetezést is időzíteni. A szőlő minőségével nincs gond, már ahol sikerült a lisztharmatot és a peronoszpórát megfogni, a mennyiség pedig bőséges lesz, mondta Nagy István.

Nem lesz könnyű helyzetben azok a szőlőtermelők, akik nem feldolgozni, hanem értékesíteni szeretnék a szőlőt, mert idén kisebb lesz a kereslet. A hegyközségi adatok szerint ugyanis borból is maradt jócskán a pincékben. Úgy tűnik, idén jól jártak azok, akik korábban bevállalták a zöldszüretet, melyre először idén lehetett jelentkezni hazánkban.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a borlepárlási lehetőség mellett a zöldszüret engedélyezését is kérte a szaktárcától, mert – a rendelkezésre álló adatok alapján – már év elején látszott, hogy a szőlősgazdák hatalmas értékesítési nehézségek elé néznek. A nagy bortermelő országok ugyanis tavaly visszaszerezték azokat a piacaikat, amelyeket elvesztettek a 2017-es gyenge termés miatt. ismét kiszorultak ezekről a helyekről a magyar termékek, miközben tavaly kimagasló mennyiségű, 3,6 millió hektoliter bor került a hazai pincékbe. Emiatt nagyjából egymillió hektoliter bor még vevőre vár.

A zöldszüret keretében az állam fajtánként és az utóbbi két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot fizet azoknak, – ellenőrzést követően – akik július 10-ig leszedték a fürtöket. A szekszárdi borvidéken csupán négy hektárra, a tolnaira nyolc hektárra kértek zöldszüretet.

Szekszárdon és környékén érdekes módon nemcsak a fehér, hanem a vörösborok közül is nagyobb tétel maradt eladatlanul, mondta el Módos Erdő, a szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere. Mindemellett megfelelő létszámú szüretelőt is nehéz találni, tette hozzá. Egyre többen kényszerülnek gépi szüretelésre, ami ugyan gyorsabb, talán olcsóbb is, mint a kézi, de nem kíméli az ültetvényeket.

Arra is figyelmeztetett a szakember, hogy ma már nem is annyira a cukorfokra kell odafigyelni, hanem a szőlő savtartalmára. Ez utóbbit ugyanis nehezebb pótolni, mint a cukorfokot. Az unió ugyan engedélyez literenként két grammnyi savpótlást, azonban a bor emiatt esetenként instabil maradhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szőlő

bor

szüret

borászat

szüretelés

mezőgazdaság

gyümölcs

zöldszüret