Elbúcsúzhatunk az olcsó hústól: még évekig tovább emelkedhet az ára

infostart.hu   
  Megosztom
Elbúcsúzhatunk az olcsó hústól: még évekig tovább emelkedhet az ára

A következő 4-5 évben folyamatosan emelkedhet a sertéshús ára a gyógyíthatatlan afrikai sertéspestis miatt – közölte Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, hozzátéve: a betegség miatt a magyar sertéshús exportpiaca Románia felé tevődik át.

A sertéspestis tartós szeplőjévé vált a sertéshúspiacnak, és egyértelműen érezteti regionális, valamint globális hatásait – fogalmazott Fórián Zoltán az InfoRádiónak.

Magyarországon szerencsére csak a vadállománynál mutatkozik a kór, míg a szomszédos országokban, így például Romániában a házisertésállományban is komoly pusztításokat végez az afrikai sertéspestis. Emiatt a korábban odairányuló exportunk tovább erősödik, miközben a távol-keleti importnövekedés is érzékelhetően emeli az európai árakat,

- jegyezte meg az agrárszakértő.

A legfőbb piacunk mindenképpen Románia marad a közelsége miatt, azonban vannak olyan cégek Magyarországon, amelyek képesek a Távol-Keletet is elérni, jegyezte meg Fórián Zoltán.

Bár az emberre nem veszélyes a betegség, az állatok számára nincs ellenszere, ami azt vetíti előre, hogy nem lehet rövid távon leküzdeni azokat a gócpontokat, amelyek például a távol-keleti országokban kialakultak, így a keresletnövekedés tartósan magasan fogja tartani az árakat, akár 4-5 éven keresztül is, jegyezte meg az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető szakértője.

A jelentős keresletnövekedésből származó áremelkedés a fogyasztói árakban is megmutatkozik, igaz ennek a mértékének körülbelül csak a fele jut el a vásárlóhoz - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertéspestis

sertés

áremelkedés

drágulás