Egyre borúsabban látják a jövőt: ez várhat a magyar gazdákra

MTI   
  Megosztom
Egyre borúsabban látják a jövőt: ez várhat a magyar gazdákra

Bár gyengült optimizmusuk, még mindig bizakodva tekintenek a jövőbe a magyar agrárvállalkozások, rövid távon leginkább a világpiaci helyzet, hosszú távon pedig az uniós agrárpolitika miatt fogalmaztak meg kétségeket - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az OTP Agrár megbízásából készített felmérésben.

A felmérés szerint 2019 tavaszán a mezőgazdasági vállalkozók mérsékelt, de az őszinél gyengébb optimizmussal tekintettek a következő fél évre, és ugyanígy ítélték meg a következő három évre várható folyamatokat is. A rövid távú agrárkonjunktúra-index idén áprilisban 2018 októberéhez képest 1, a hosszú távú kitekintés indexe pedig 2 pontot gyengült, de mindkettő továbbra is pozitív tartományban maradt. Rámutattak, hogy a rövid távú agrárkonjunktúra-index gyengülésének az üzleti környezet kedvezőtlenebb megítélése volt az oka, de az agrárkonjunktúra-index továbbra is optimizmust jelez.

Sokat javult viszont a hitelhez jutás lehetőségének megítélése. A piaci várakozások lényegében nem változtak, sem a rövid távú kereslet, sem az árváltozások megítélése nem mozdult el érdemben. A hosszú távú kitekintési index azt jelzi, hogy a mezőgazdaságban még mindig bizakodóan ítélték meg a kilátásokat a válaszadók, de növekvő aggodalmak övezték az uniós KAP (Közös Agárpolitika) reformot, valamint az élelmiszeripari kilátásokat és a földhasználat csökkentését tervezték.

A válaszadók a vetésterület némi mérséklődésével, és az állatállomány zsugorodásával számoltak. A májusi esők előtt végzett felmérésben a válaszadók rossznak ítélték az időjárás hatását gazdálkodásukra. A saját termelésű készletek megítélése nem változott érdemben, a foglalkoztatási kilátások romlottak és kissé csökkent azon válaszadók aránya, akik nem terveztek beruházást.

A beruházások tervezett forrása leggyakrabban saját erő, ezt követően támogatás volt, de mindkettő aránya csökkent egy kicsit tavaly ősz óta. Mindemellett megnőtt a hitelek tervezett szerepe, mind a kedvezményes, mind a bankhiteleket tekintve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

agrár

gazda

gazdálkodás

jövő

vállalkozás