Semmi pánik: a magyar házisertéseket nem támadta meg a sertéspestis

MTI   
  Megosztom
Semmi pánik: a magyar házisertéseket nem támadta meg a sertéspestis

Magyarországon nem érintett a sertéspestisben a házisertés-állomány, viszont a vaddisznók között terjed a betegség - közölte az országos főállatorvos hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Bognár Lajos felidézte, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében újabb járványkitöréseket észleltek, ezért bővíteni kellett a fertőzött területet, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a fertőzött területtől délre bővíteni kellett a magas kockázatú területet is.

Ez a gazdálkodóknak jelentős változást nem jelent, elsősorban a vadászatra jogosultaknak változik meg a feladata: az elhullott állatokat össze kell gyűjteniük, tüneteket mutató vaddisznókat ki kell lőniük, és gyéríteniük kell az állományt.

Beszélt arról is, a betegség ellen csak megelőzéssel lehet védekezni, ezért fontos az alapvető állategészségügyi szabályok betartása, például a megfelelő takarítás, fertőtlenítés és eszközök használata. Ajánlott a zöldtakarmány és a friss alom elhagyása is, továbbá élő állat szállítása esetén a szállítást meg kell előznie egy vizsgálatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertés

házisertés

sertéspestis

afrikai sertéspestis

vaddisznó

állat

betegség

megelőzés