Gazdát cserélhet a Takarék Kereskedelmi Bank: 32 milliárdért vennék meg

MTI   
  Megosztom
Gazdát cserélhet a Takarék Kereskedelmi Bank: 32 milliárdért vennék meg

Közel 32 milliárd forintot fizetne az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank (MTB) a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. (TKB) 51 százalékos tulajdonrészéért, az ajánlat elfogadásáról augusztus 27-én dönt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. (Takarék JZB) rendkívüli közgyűlése - derül ki a jelzálogbanknak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett hirdetményéből.

A TKB-ban jelenleg az MTB-nek 8,21 százalékos, a Magyar Postának 40,79 százalékos, a Takarék JZB-nek 51 százalékos részesedése van. Az MTB tulajdoni hányada a tranzakció után 59,21 százalékra nő, amihez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye szükséges, mivel a befolyásszerzés mértéke meghaladja az 50 százalékot.

Az ajánlott 31,978 milliárd forintos vételár a nemzetközi tanácsadó cég által meghatározott értéksávon belül van, a tranzakciónak nincs eredményhatása a Takarék JZB-re. Az igazgatóság ennek alapján a közgyűlés számára az MTB-től érkezett ajánlat elfogadását, és ezzel a TKB-ban fennálló teljes részesedés értékesítését javasolja.

A TKB 2018. december 31-i magyar számviteli szabályok szerinti mérlegfőösszege 543,9 milliárd forint volt, ami 16,7 százalékkal magasabb a 2017 év véginél, adózott eredménye tavaly 1,647 milliárd forint volt az előző évi 9,955 milliárd forint veszteség után. A TKB jegyzett tőkéje 2018 végén 8,691 milliárd forint, saját tőkéje 22,446 milliárd forint volt.

Az előterjesztés felidézi, hogy az integráció stratégiájának felülvizsgálata során döntés született arról, hogy a szövetkezeti hitelintézetek további koncentrációjával jöjjön létre egy részvénytársasági formában működő univerzális tevékenységű kereskedelmi bank.

A stratégia végrehajtásának első ütemében 2019. április 30-val - Takarékbank Zrt. néven - egyesült a Mohácsi Takarék Bank, a Pannon Takarék Bank és a B3 TAKARÉK Szövetkezet, amivel létrejött az univerzális tevékenységű kereskedelmi bank alapja.

Az MTB Zrt. a létrejött Takarékbank 98,5 százalékos tulajdonosa. A TKB az integráció stratégiájának megfelelően a tervek szerint 2019. október 31-vel beolvad a Takarékbank Zrt.-be. A Takarék Jelzálogbank többségi tulajdonosi helyzete nem illik bele a stratégiai célt jelentő tiszta jelzálogbanki működésbe. A TKB-részvények értékesítése a lezárása annak a tranzakciósorozatnak, amelynek korábbi lépéseiben a jelzálogbank eladta az MTB-nek a Diófa Alapkezelő Zrt.-t, a Takarék Invest Zrt.-t és a Takarék Ingatlan Zrt.-t.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

bank

mtb

felvásárlás

takarékbank