Indul a bocitámogatás: erre minden tenyésztőnek érdemes pályáznia!

HelloVidék   
  Megosztom
Indul a bocitámogatás: erre minden tenyésztőnek érdemes pályáznia!

Még az idei évben új támogatási programot indít el az Agrárminisztérium a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. A támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el az agrártárca.

Az elmúlt években jelentős mértékben növekedett a húshasznú szarvasmarha állomány. A húshasznú tehenek száma 2019 júniusában 164,7 ezer volt, 2010. óta közel a két és félszeresére emelkedett. Meghatározó volt ezen belül az egyéni gazdaságok állatállományának növekedése is. Érdemben bővült a húsmarha ágazat termelése: a vágómarha termelés 2018-ban 99 ezer tonna volt, 2010. óta 23 százalékkal emelkedett – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Az állattartók a megfelelő minőségű és genetikai értékű apaállatok tenyésztésbe állításához támogatás iránti kérelmüket 2019. szeptember 1-20. időszakban nyújthatják be papíralapon a Magyar Államkincstárhoz. A pályázók a Kincstár által rendszeresített és a honlapján az elkövetkező hetekben közzéteendő nyomtatvány segítségével igényelhetik a támogatást.

Nagyon fontos, hogy a tenyésztőszervezetnek a támogatási kérelem nyomtatványon kell majd igazolnia, hogy a kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed apaállatnak minősül és azt a kérelmező tenyésztésbe is állította a támogatási időszakban. A támogatást húshasznú, hústípusú magyartarka, magyar szürke, illetve bivaly tenyészbikák támogatási időszakban megvalósult beállításához lehet majd igényelni a szintén közeljövőben megjelenő miniszteri rendeletben foglalt fajlagos támogatási összegek erejéig.

Tekintettel arra, hogy a csekély összegű támogatási program induló évében a támogatási időszak 2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. közé esik, fontos, hogy a potenciális kedvezményezetti kör mielőbb tájékozódjon az új támogatási lehetőségről és a lehetőségekhez mérten fel tudjon arra készülni.

A támogatás igénybevételének részletes feltételeit és az érintett állattartók konkrét teendőit a következő időszakban megjelenő miniszteri támogatási rendelet, valamint a Kincstár közleményei fogják tartalmazni.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

támogatás

hús

szarvasmarha

agrárminisztérium

állattenyésztés