Közeleg az őszi vetés ideje: drágulhat a kalászosok ára

HelloVidék   
  Megosztom
Közeleg az őszi vetés ideje: drágulhat a kalászosok ára

2018-hoz képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén emelkedhet az őszi kalászosok ára. A szervezet szakmai bizottsága az őszi vetési szezon előtt felmérte az idei vető-mag piaci helyzetet, mondta el Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatóját figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. Mindez szakmailag elfogadható, annak ellenére, hogy minőségi problémák miatt térségi és fajtahiányok előfordulhatnak - írja közleményében a Vetőmag Szövetség.

A tagoktól kapott információk alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent az őszi kalászos vetőmagok tavalyról megmaradt mennyisége, amely érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre, mondta el Takács Géza. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza tekintetében 5,5–6,4 t/ha között várható. Az őszi árpa esetében a tagok magasabb, 5,5-7,5 tonna közötti termés-átlagot jeleztek. A tritikálé a tavalyi évhez képest alacsonyabb (4-5,4 t/ha) ter-mést hoz.

A Vetőmag Szövetség szerint minőség vonatkozásában a várakozások országré-szenként eltérnek. Búza esetében a dél-alföldi régióban csírázóképességi és ve-tőmag tisztasági – áthullási problémák jelentkezhetnek. Emiatt a piaci szereplők a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inf-lációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés is érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedé-sében.

A Vetőmag Szövetség az adatgyűjtést követően idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely idén nettó 101 ezer forint tonnánként. Ez a mennyiség zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A felek maguk határozzák meg a konkrét szerződéses árat. A vető-mag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség. 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza vetőmag, mondta Takács Géza.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetőmag

mezőgazdaság

nébih

árak