Közeleg az őszi vetés ideje: drágulhat a kalászosok ára

HelloVidék   
  Megosztom
Közeleg az őszi vetés ideje: drágulhat a kalászosok ára

2018-hoz képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén emelkedhet az őszi kalászosok ára. A szervezet szakmai bizottsága az őszi vetési szezon előtt felmérte az idei vető-mag piaci helyzetet, mondta el Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatóját figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. Mindez szakmailag elfogadható, annak ellenére, hogy minőségi problémák miatt térségi és fajtahiányok előfordulhatnak - írja közleményében a Vetőmag Szövetség.

A tagoktól kapott információk alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent az őszi kalászos vetőmagok tavalyról megmaradt mennyisége, amely érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre, mondta el Takács Géza. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza tekintetében 5,5–6,4 t/ha között várható. Az őszi árpa esetében a tagok magasabb, 5,5-7,5 tonna közötti termés-átlagot jeleztek. A tritikálé a tavalyi évhez képest alacsonyabb (4-5,4 t/ha) ter-mést hoz.

A Vetőmag Szövetség szerint minőség vonatkozásában a várakozások országré-szenként eltérnek. Búza esetében a dél-alföldi régióban csírázóképességi és ve-tőmag tisztasági – áthullási problémák jelentkezhetnek. Emiatt a piaci szereplők a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inf-lációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés is érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedé-sében.

A Vetőmag Szövetség az adatgyűjtést követően idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely idén nettó 101 ezer forint tonnánként. Ez a mennyiség zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A felek maguk határozzák meg a konkrét szerződéses árat. A vető-mag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség. 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza vetőmag, mondta Takács Géza.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vetőmag

mezőgazdaság

nébih

árak