Kitettek magukért a gazdák: a szörnyű idő ellenére jó lett az idei termés

HelloVidék   
  Megosztom
Kitettek magukért a gazdák: a szörnyű idő ellenére jó lett az idei termés

Véget ért az idei aratási idény, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Jó, közepes lett a termés az őszi búzából, a 952 ezer hektáros termőterületről 5,27 t/ha átlaghozammal 5 millió tonnás összterméssel számolhatunk, a termény minősége a fehérje és sikértartalmat tekintve jó – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Az őszi árpánál a tavalyi, és az öt éves átlagot is meghaladva, 218 ezer hektárról 5,49 t/ha átlaghozammal 1,2 millió tonnás össztermés realizálódott. Repcénél a területcsökkenés miatt a 296 ezer hektáros termőterületről 2,95 t/ha átlaghozammal a tavalyinál 12 százalékkal gyengébb, ugyanakkor az öt éves átlagnál 5 százalékkal jobb, 874 ezer tonnás lett az össztermés.

A nemzetközi gabonapiaci trendeket szorosan követik a hazai piaci árak, jelenleg a tavalyi árszintek figyelhetőek meg, de az európai kontinensen tapasztalható időjárási anomáliák ezen még változtathatnak.

A termelők nehéz szezonon vannak túl, hiszen az időjárás nem kedvezett a terménynek, de erőfeszítéseiknek köszönhetően az ország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban és exportra is bőven jutni fog több millió tonna áru.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

búza

kalászosok

termény

repce

aratás

agrárminisztérium

agrárium

mezőgazdaság