Hatalmas támogatást kap az agrárkutatási központ: 26 intézmény részesül belőle

MTI   
  Megosztom
Hatalmas támogatást kap az agrárkutatási központ: 26 intézmény részesül belőle

Három éven át évi 260 millió forintos támogatásban részesül a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a forrást a Tématerületi Kiválósági Program keretében nyerte el az intézmény - ismertette Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke Gödöllőn.

A tématerületi programokkal azt szeretné a kormány elérni, hogy magyar állami egyetemek, illetve magyar állami kutatóintézetek egy adott vagy több témának nemzetközi szinten is a centrumává váljanak, így átívelhetők akár tudományterületek és intézmények is, mondta el Birkner Zoltán.

A feladatra 14,6 milliárd forintot osztanak szét az idén 26 intézmény között - közölte az NKFIH elnöke. A fehérjetakarmány programjukkal pályáztak a támogatásra, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság minőségi és mennyiségi fejlődéséhez, a társadalom jólétének erősítéséhez. Célja helyettesíteni, kiváltani, esetleg kiegészíteni a Magyarországon használt, nagyrészt importból származó GMO-s szójafehérjét, mondta el Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.

Ezt a célt az alaptörvény is rögzítette, amely szerint Magyarország mezőgazdasága jövőjét GMO mentesen képzeli el. Ehhez a mezőgazdasági alapanyag előállításban szinte minden rendelkezésre áll, kivéve a GMO mentes fehérjeforrás.

Az importált szóját a magyar mezőgazdaságból kiváltani teljesen nem lehet, de vannak alternatív megoldások és ezeket célozza meg a kutatási program. Azt kutatják majd, hogyan lehet GMO mentesen magyar forrásból hasonló összetételű takarmányokkal kiegészíteni a szójatakarmányt, mondta el a NAIK vezetője.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. KATTINTS!
  Megosztom

hellovidék

agrárium

támogatás

mezőgazdaság