Lovasoktatótól a mérnökig: hihetetlen, mennyi melóst keresnek a nemzeti parkok

HelloVidék   
  Megosztom
Lovasoktatótól a mérnökig: hihetetlen, mennyi melóst keresnek a nemzeti parkok

Magyarországon 10 nemzeti park működik, melyek igazgatóságai az ország egész területén tevékenykednek. A nemzeti parkok dolgozói rendkívül változatos és szerteágazó feladatokat látnak el, ugyanakkor úgy tűnik, hogy ez a terület sem menekült meg a munkaerőhiánytól. Végigböngésztük a nemzeti park igazgatóságok által közzétett álláshirdetéseket, és arra jutottunk, hogy elég komoly elvárásoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek. A legtöbb helyre felsőfokú végzettséget, nyelvtudást és jogosítványt kértek, ugyanakkor a juttatásként egy pályakezdőnek a garantált bérminimummal kell beérnie.

A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint „olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.”

Magyarország nemzeti parkjainak kezelői a nemzeti park igazgatóságok, melyek működési területét kormányrendelet határozza meg. Az ország egész területét lefedő igazgatóságok a működési területükön ellátják a tájvédelmi körzetek és az országos jelentőségű természetvédelmi területek természetvédelmi kezelését is, tehát az igazgatóságok működési területe nem azonos a nemzeti park törzsterületével, mint ahogyan az látszik is az alábbi térképen:

A nemzeti park igazgatóságok rendkívül szerteágazó feladatrendszerrel rendelkeznek, a jogszabályban meghatározott alaptevékenységei közül 24 közszolgáltató és 5 közhatalmi alaptevékenységet nevesítenek, ugyanakkor a jogszabály azt is hozzáteszi, hogy ellátják mindazokat az egyéb feladatokat, amelyeket más jogszabályok is a feladatkörükbe utalnak. Többek között ők látják el

  • a területek védetté és Natura 2000 területté nyilvánításával kapcsolatos feladatokat,
  • közreműködnek a természet és a táj védelmére irányuló kutatások szervezésében,
  • gondoskodnak az élőhelyek kialakításával, kedvező természetvédelmi helyzetének fenntartásával és javításával, valamint a sérült, károsodott élőhelyek helyreállításával kapcsolatos feladatok ellátásáról,
  • előkészítik a természetvédelmi kezelési terv tervezetét, továbbá a fokozottan védett, megkülönböztetett védelmet igénylő, illetőleg a környezeti ártalmak által közvetlenül veszélyeztetett barlangok állapotfelvételét és kezelési tervét,
  • vezetik a működési területén lévő védett természeti területek és természeti értékek nyilvántartását,
  • részt vesznek a Nemzeti Biodiverzitás-monitorizó Rendszer (NBmR) és egyéb monitorozó rendszerek működtetésében,
  • természetvédelmi bemutató, ismeretterjesztő, oktatási célú, valamint ökoturisztikai létesítmények fenntartásával és működtetésével természetvédelmi oktatási, nevelési és ismeretterjesztési tevékenységet látnak el,
  • közreműködnek erdővagyon-védelmi tevékenységekben, természetvédelmi célú agrár-vidékfejlesztési támogatások előkészítésében, ősi magyar háziállatfajok és fajták megőrzésében.

Látható tehát, hogy – tevékenységük sokszínűségéből és szerteágazóságából adódóan – sokféle szakemberre van szükség a nemzeti parki igazgatóságoknál, melyet a közelmúltban közzétett álláshirdetések is tanúsítanak. A nemzeti parkok erdei munkásoktól elkezdve agrármérnökig sokféle végzettséggel és tapasztalattal keresnek munkaerőt. A HelloVidék utánanézett, milyen elvárásoknak kell megfelelnie és milyen juttatások járnak annak, aki egy nemzeti parknál szeretne dolgozni.

A nemzeti parkok között hatalmas eltérések vannak, mivel egyes helyeken 4-5 álláshirdetést, máshol egyet sem találtunk. Az igazgatóságok honlapjai szerint a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Kiskunsági Nemzeti Park és a Körös-Maros Nemzeti Park egyáltalán nem keres munkaerőt. Az Őrségi Nemzeti Park Facebookon osztott meg július közepén két szabad álláshelyet, azonban a honlapon már nem elérhető a környezeti nevelő és a botanikus állás hirdetése, ezért feltehetően idő közben betöltötték ezeket a pozíciókat.

A nemzeti parkok nagyrészt határozatlan idejű kormányzati szolgálati jogviszonyt kínálnak, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a Kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény rendelkezései az irányadók. A fizetés tehát nagyban függ a pályán töltött időtől, tapasztalattól, végzettségtől, a munkakör felelősségi körétől, de el kell érnie a garantált bérminimumot, ami jelenleg bruttó 195 ezer forint egy hónapban. A törvényben megállapított juttatást a teljesítményértékeléstől vagy minősítéstől függően a munkáltatói jogkör gyakorlója megemelheti a besorolás szerinti előmeneteli fokozathoz tartozó illetmény felső határáig.

A váltás 3, 11 és 25 évente van, tehát ennyi időt kell várnia egy kormánytisztviselőnek arra, hogy magasabb előmeneteli fokozatba lépjen. A kormánytisztviselőkre vonatkozó – nemrég hatályba lépett – törvény szerint a kormánytisztviselőt évi húsz munkanap alapszabadság illeti meg, a jogviszony létesítése után pedig 3-6 hónapos próbaidő kezdődik.

A legkönnyebben megugorható követelménye nem a kormányzati jogviszonyra irányuló álláspályázatoknak van, hanem olyanoknál, ahol a Munka Törvénykönyve keretein belül keresnek határozott idejű idénymunkásokat. Ilyen például a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által közzétett erdei munkás állás: a felhívás szerint csupán a már fent említett alapvető elvárásoknak kell megfelelni. A határozott idejű, heti 40 órás munkaidőt csemeteültetéssel, felújítással, fakitermeléssel és kerítésépítéssel tölthetik a munkások. A Bükki Nemzeti Park gépkezelő (traktoros) álláshirdetésénél még a jelentkezési feltételek és a juttatások felsorolásával sem vacakoltak, csupán a munkavégzés helyét, a heti munkaidőt, a foglalkoztatás jogi kereteit, a jelentkezés menetét és a jelentkező feladatait sorolták fel.

Az előző állásoknál kicsit több tapasztalatra és készségre van szüksége, aki karbantartónak menne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához dolgozni. Az álláshirdetés szerint a jelentkezőnek az alap elvárásokon felül jó feladatmegoldó képességgel, szakmunkás végzettséggel, hasonló munkaterületen szerzett tapasztalattal, önálló és megbízható munkavégzéssel, valamint B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie, ugyanakkor előnyként könyvelik el a magasabb kategóriájú jogosítványt is.

A Bükki Nemzeti Park legfrissebb álláshirdetése szerint személyügyi ügyintéző munkatársat is keresnek, ahol elengedhetetlen a tapasztalat, a felsőfokú végzettség, valamint a jogi ismeret és végzettség.

Sorakoznak az álláshirdetések a Bükki Nemzeti Park honlapján
Forrás: bnpi.hu
Sorakoznak az álláshirdetések a Bükki Nemzeti Park honlapján. Forrás: bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park után a Hortobágyi Nemzeti Park rendelkezik a legtöbb közzétett álláshirdetéssel, tehát azt is megállapíthatjuk, hogy főként a keleti országrészben található nemzeti parkokban érhető tetten a munkaerőhiány. A Hortobágyi Nemzeti Park egy természetvédelmi őri, egy autóbuszvezetői, egy természetvédelmi referensi, illetve egy tájépítészi álláshirdetést tett közzé a közelmúltban.

A természetvédelmi őri állás betöltésének a magas szintű precizitás, alaposság, feladatok határidőre történő elvégzése a feltétele, ugyanakkor fontos a magas szintű megbízhatóság, felelősségvállalás, elkötelezettség, kommunikáció készség, magas fokú munkabírás, rugalmasság, gyors problémamegoldó képesség, valamint a Microsoft Office felhasználói szintű ismerete. A jelentkezés elbírálásánál előnyt jelent egy térinformatikai szoftver felhasználói szintű ismerete, az elvárt végzettség pedig felsőfokú szakirányú, biológus vagy természetvédelmi mérnök végzettség. A munkavégzés helyeként a hortobágyi tájegységet jelölték meg.

A debreceni munkavégzéssel meghirdetett tájépítész állás határozott időre szól, melyhez közel azonos elvárásokat párosítottak, mint a természetvédelmi őréhez, bár hozzátették az önálló munkavégzésre és a csapatmunkára való képességet és a fejlődési igényt is az elvárások mellé.

Hortobágyi munkavégzéssel autóbuszvezetői állást hirdettek meg, melyhez alapfokú végzettséget, B és D kategóriás jogosítványt és érvényes GKI bizonyítványt és PÁV-tanúsítványt kérnek. Az álláshirdetés szerint az a fontos, hogy a jelentkező elfogadja a rugalmas munkaidő-beosztást, rendszerető, pontos, precíz legyen és képes legyen az önálló munkavégzésre. Előnyként könyvelik el, ha a jelentkező magasabb iskolai végzettséggel, angol vagy német nyelvtudással, műszaki jellegű képesítéssel bír, valamint a Hortobágyon, vagy annak 30 km-es térségében állandó, vagy ideiglenes lakhellyel rendelkezik.

A Hortobágyi Nemzeti Park debreceni központjába olyan természetvédelmi referenst keresnek, aki biológus vagy természetvédelmi mérnök felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ismeri a térinformatikai szoftvereket, és megbízhatósággal, precizitással, felhasználói szintű Office ismeretekkel, rugalmassággal, gyors problémamegoldó képességgel, jó kommunikációs készséggel, alapossággal és elkötelezettséggel rendelkezik.

Látszik, hogy a több tapasztalatot és magasabb végzettséget igénylő, valamint felelősségteljesebb feladatokkal párhuzamosan egyre nagyobb elvárások irányulnak a jelentkezők felé, azonban egyik nemzeti parknál sincs annyi vezetői állás, mint az Aggteleki Nemzeti Parknál, ahol területkezelési csoportvezető és természetmegőrzési osztályvezető álláshirdetést is közzétettek.

Ilyen elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki az Aggteleki Nemzeti Parkban szeretne vezető lenni. Forrás: anp.hu
Ilyen elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki az Aggteleki Nemzeti Parkban szeretne vezető lenni. Forrás: anp.hu

A jósvafői központtal rendelkező Aggteleki Nemzeti Park a két vezetői álláson kívül még egy belovagló/lovasoktató állást is közzétett, ahol a jelentkezőnek lovastúravezetői képzettséggel, rugalmassággal, megbízhatósággal, precizitással, gyors, hatékony és önálló munkavégzéssel kell rendelkeznie, valamint vállalnia kell a hétvégi és ünnepnapi munkavégzést is. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a jó kommunikációs készség, a „B" kategóriás jogosítvány, a terhelhetőség, megbízhatóság, hasonló munkakörben szerzett tapasztalat, lovasoktató, lovasedző, belovagló képzettség, a díjugrató és díjlovas rajtengedély vizsga.

A csopaki központtal rendelkező Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság három álláshirdetést tett közzé a honlapján, azonban az ökoturisztikai munkatárs, a földtudományi referens és a pénzügyi számviteli munkatárs toborzására irányuló álláshirdetések jelentkezési határidői már lejártak, de lényeges, hogy mindhárom pozícióhoz legalább 2 éves tapasztalatot és egyetemi/főiskolai végzettséget kértek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál közzétett pozíciónál igen magas elvárásoknak kellett megfelelniük a jelölteknek: a „B" kategóriás jogosítvány mellett az angol nyelv ismerete és a magas fokú helyismeret is fontos szempontot jelentett a kiválasztás során.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján négy álláshirdetést tettek közzé, melyek közül az ökoturisztikai referens és analitikus könyvelői állásokat már valószínűleg betöltötték, ugyanis a pályázatok benyújtásának határideje már lejárt. A pályázat feltételei az analitikus könyvelőnél viszonylag egyértelműek voltak, ugyanis a nemzeti park pénzügyi vagy számviteli területen szerzett középfokú végzettséget, büntetlen előéletet és Word, Excel programok ismeretét követel meg. A tapasztalat és a nyelvtudás előnyt jelent a kiválasztási folyamat során. Az ökoturisztikai referensi munkára jelentkezőnknek már legalább egy idegen nyelven kellett beszélniük, „B” kategóriás járművezetői engedéllyel, lehetőleg felsőfokú végzettséggel, jó kommunikációs készséggel és MS Office ismerettel kellett rendelkezniük.

A nemzeti park nemrég egy állatgondozói állást is meghirdetett, amely sarródi munkavégzést jelent. Az állatgondozó a Munka Törvénykönyve szerint nem csak munkabért, hanem cafetériát és egyéb juttatásokat, például munkába járási költségtérítést és munkaruházatot is kap. Az elhelyezkedés feltétele a 8 általános iskolai végzettség és a büntetlen előélet, de a „B” kategóriás jogosítvány, a középfokú végzettség és az állattenyésztési területen szerzett tapasztalat előnyt jelent a kiválasztás során.

Nagyobb elvárásokat támasztanak a szintén pályázható agrármérnök munkára jelentkezőkkel szemben. Ennél a pozíciónál már alapelvárás a „B” kategóriás jogosítvány, az állattenyésztési/agrármérnöki területeken szerzett felsőfokú végzettség/egyetem vagy mesterképzés szarvasmarha tenyésztési, állattenyésztő mérnöki szakirány szakirányon, de nagyon fontos a kiváló kommunikációs és problémamegoldó képesség, az eredményközpontú proaktív gondolkodásmód, a nagyfokú mobilitás, az önállóság, a határozottság, a kitartó, dinamikus, magabiztos hozzáállás valamint a MS Office alkalmazások ismerete. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent az állattenyésztési vagy gyepgazdálkodási területen szerzett tapasztalat, a biogazdálkodás ismerete, valamint az angol és a német nyelv társalgási szintű ismerete.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nemzeti park

állás

munkaerő

munkaerőhiány

szakember

gazdaság

közszféra

természetvédelem