Nagy a kereslet de kevés az alma: erre számítanak Borsodban

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy a kereslet de kevés az alma: erre számítanak Borsodban

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés várhatóan gyengébb lesz, mint a tavalyi. Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA – World Apple and Pear Association) előrejelzése szerint nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ugyanez a helyzet - írja a boon.hu.

Ahogy a portál írja, nem tett jót a termésnek az aszály és a tavalyi fagyok. Figyelembe véve a többéves adatokat, az idei termés mennyisége fedezi majd a belföldi étkezési célú igényeket - ez ma Magyarországon fejenként tíz-tizenöt kilo­gramm évente. A WAPA úgy véli nem csak hazánkban de Lengyelországbani is jelentős kiesésre kell számítani.

2000-ben Czina György a huszonöt hektáros ültetvényét telepítette be almával Bekecs mellett. Ehhez viszont még tartozik egy 600 tonnás alma hűtőtároló is. Az itt termelt almákat egy program során tíz-tizenöt ezer iskolás kapja meg.

A tavalyi év minden idők legjobb termését hozta, olyannyira, hogy a léalma alacsony felvásárlási ára miatt egy jelentős mennyiséget nem tudtunk leszedni. Többek között ennek köszönhetően, illetve az aszályos időszak és a tavaszi fagyok miatt a tavalyi termésnek mindössze egyötöde várható idén, körülbelül 100 mázsa hektáronként

- teszi hozzá a gazdálkodó.

Az, hogy az idei terménymennyiség milyen volt, az majd az ősz folyamán derül ki. Szintén ekkor derül ki az is, hogy a tavalyinál magasabb árak mennyire kompenzálják a kiesett mennyiséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

termény

termelés

termesztők

termény