Nagy a kereslet de kevés az alma: erre számítanak Borsodban

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy a kereslet de kevés az alma: erre számítanak Borsodban

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés várhatóan gyengébb lesz, mint a tavalyi. Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA – World Apple and Pear Association) előrejelzése szerint nemcsak Magyarországon, hanem Európában is ugyanez a helyzet - írja a boon.hu.

Ahogy a portál írja, nem tett jót a termésnek az aszály és a tavalyi fagyok. Figyelembe véve a többéves adatokat, az idei termés mennyisége fedezi majd a belföldi étkezési célú igényeket - ez ma Magyarországon fejenként tíz-tizenöt kilo­gramm évente. A WAPA úgy véli nem csak hazánkban de Lengyelországbani is jelentős kiesésre kell számítani.

2000-ben Czina György a huszonöt hektáros ültetvényét telepítette be almával Bekecs mellett. Ehhez viszont még tartozik egy 600 tonnás alma hűtőtároló is. Az itt termelt almákat egy program során tíz-tizenöt ezer iskolás kapja meg.

A tavalyi év minden idők legjobb termését hozta, olyannyira, hogy a léalma alacsony felvásárlási ára miatt egy jelentős mennyiséget nem tudtunk leszedni. Többek között ennek köszönhetően, illetve az aszályos időszak és a tavaszi fagyok miatt a tavalyi termésnek mindössze egyötöde várható idén, körülbelül 100 mázsa hektáronként

- teszi hozzá a gazdálkodó.

Az, hogy az idei terménymennyiség milyen volt, az majd az ősz folyamán derül ki. Szintén ekkor derül ki az is, hogy a tavalyinál magasabb árak mennyire kompenzálják a kiesett mennyiséget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

termény

termelés

termesztők

termény