Brutális áremelkedés várható: ennyivel kerülhet többe a sertéshús

24.hu   
  Megosztom
Brutális áremelkedés várható: ennyivel kerülhet többe a sertéshús

Egy év alatt majdnem 30 százalékkal drágult az import sertéshús, ráadásul az afrikai sertéspestis miatt további emelkedésre is számítani lehet. A kiskereskedelmi ár újabb 5-8 százalékkal nőhet - fejtette ki Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó a 24.hu-nak.

A Kínában elhatalmasodott sertéspestis miatt drasztikusan nőtt az élősertés termelői ára

- részletezte a a portálnak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, egyben a Bonafarm-csoport igazgatója. Mint mondta a kínai sertéshús-előállítás 30-40 százaléka eltűnhet egy év alatt a járvány miatt. Ez azt mutatja, hogy a korábbi évekhez képest most egy éven belül 15-20 százalékkal kevesebb sertéshúst állítanak majd elő világszinten.

A nagy mértékű sertésimport nagyban befolyásolja az élő sertés árát is. Ha a hazai piacot nézzük, január óta 35 százalékkal emelkedtek az árak. A sertésfelvásárlási árak tekintetében a KSH júniusig bő 31 százalékos átlagos áremelkedést mutatott.

Az önköltség emelkedését viszont a húsipari vállalatok egyelőre nemigen tudták továbbhárítani, ami nagy gondot jelent. A karaj 10, a comb 15 százalékkal drágult júliusban, éves szinten

- részletezi a portál az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatait, melyek az vetítik előre, hogy drágulás várható az ágazatban. A termelői árak és a bérek növekedése miatt a fogyasztói árakban is változások jönnek. Hogy ez mennyi lesz pontosan, annak becslésére nem vállalkozott a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hús

sertés

sertéshús

árak

emelkedés

drágulás