Örülhetnek a magyar gazdák: aranyáron mérik idén a kukoricát

HelloVidék   
  Megosztom
Örülhetnek a magyar gazdák: aranyáron mérik idén a kukoricát

Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, így a feldolgozók nagyon várják az idei termést, amely a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat hazánkban az elmúlt években átlagosan megtermelt 500 ezer tonnás mennyiségtől. Ennek ellenére Magyarország továbbra is vezető szerepet tölt be csemegekukorica termesztésben a világpiacon, hangzott el a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén.

Az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal – körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete. Ez a tendencia nemcsak hazánkban figyelhető meg, hanem rajtunk kívül az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is.

Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók és vállalatok állítják elő. A világpiac éllovasa az Egyesült Államok, ahol a stagnáló konzervipari feldolgozás mellett dinamikusan bővül a frisspiacra történő termelés. Nagyon fejlődnek az ázsiai országok, amelyek trópusi, szubtrópusi fajtákkal látják el a kínai és indiai piacokat, hangzott el a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.

Jó hírt jelent ezzel szemben, hogy korábbi készletek kimerülésével a felvásárlási árak is emelkednek és a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitás is bővült a tavalyihoz képest a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően

- ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. A szakember kifejtette: a hazai termés döntő többsége, mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a belföldi frisspiaci fogyasztás ezekhez képest elenyésző mértékű. A legnagyobb célpiacaink közé Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország tartoznak. Pereczes János a csemegekukorica idei termesztési szezonjával kapcsolatosan elmondta:

A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvás üszög fertőzés csökkentette a termést és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusfertőzés. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok pedig jelentős károkat okoztak a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével. Kedvező, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól. Az idei csemege-kukorica minősége többségében jónak ígérkezik. „Még a feldolgozási időszak több mint fele előttünk van, de az összes termésmennyiség várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől”, tette hozzá.

Mint Tóth-Csantavéri Szilvia, a vállalat növényvédelmi szakértője előadásában hangsúlyozta: évek óta a rovarkártétel elleni megelőző kezelés a legfontosabb teendő csemege-kukorica termesztésénél. Az idei évben is megjelentek a kártevők, a gyapottok bagoly-lepke és a kukoricamoly is súlyos károkra képes mind a friss fogyasztásra, mind a feldolgozóipar részére értékesített állományban. Az esztétikai káron, az értékcsökkenésen túl másodlagos kártétel a sebzés, amely utat nyit egyéb kórokozóknak.

Az idei rendezvény vendégei valós termesztési körülmények közötti is megtekinthették a piacvezető Syngenta portfolióját, köztük azokat az újdonságokat, amelyek a következő években egyre nagyobb szeletet jelentenek majd a szegmensben.

Cégünk piacvezető hibridje továbbra is a GSS 8529. Már az idén is nagy területen termelik ennek a fajtának a vírusrezisztens változatát, a GSS 6924-et, amelyet korábban GSS 8529 M néven ismerhettek meg a partnereink. Az erős vírusfertőzések miatt a fajta gyors további terjedésére számítunk. A feldolgozók kapacitásának jó kihasználásához rendkívül fontosak a korai hibridek. Az utóbbi években két korai szuperédes újdonság forgalmazását kezdtük el: a Strongstar és Sweetstar reményeink szerint egyre nagyobb területeken jelenik majd meg a közeljövőben

- hangsúlyozta hozzá Pereczes János. A Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs ( A&C) vetőmagcéget, amelyik a 5 legnagyobb csemegekukorica nemesítőház közé tartozik az Egyesült Államokban. Az A&C elsősorban a kiváló étkezési minőségű frisspiaci fajtáiról ismert. Az idei Syngenta bemutatón 5 A&C nemesítésű hibridet is bemutattak. Néhány éven belül várható, hogy a két nemesítő team közösen olyan új fajtákat fog előállítani, amelyek ötvözik a két cég fajtáinak előnyeit: az erős, többszörös betegség ellenállósággal rendelkező növények képesek lesznek kiemelkedő minőségű és mennyiségű termés elérésére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kukorica

felvásárlási ár

termés

termesztés

csemegekukorica

drágulás

feldolgozó