Nagyot csökkent a hazai feldolgozás: kevesebb húst esznek a magyarok?

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Nagyot csökkent a hazai feldolgozás: kevesebb húst esznek a magyarok?

Sertésből, marhából és baromfifélékből is kevesebbet dolgoztak fel az év első felében a magyarországi vágóhidak. Eközben a korábbinál lényegesen több élő állatot szállítottak külföldre a gazdálkodók - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint elfogyott a lendület a magyar vágóhidakon, ugyanis az év első 6 hónapjában kevesebbet dolgoztak fel szinte minden állatfajból. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint "szarvasmarhából, sertésből és baromfiból is kevesebb került vágóhídra, mint egy évvel korábban. Szarvasmarhából összesen 54 500 darabot vágtak le az első fél évben, ami háromszázalékos visszaesést jelent a tavalyi szinthez képest."

Azt is leírják, hogy a feldolgozott állatok nagy része, 65 százaléka tehén, míg 20 százaléka bika volt. A bikák feldolgozása visszaesett, míg a tehenek és üszők vágása néhány százalékkal nőtt.

A sertéságazatban is hasonló mértékű visszaesés volt megfigyelhető: az AKI adatai szerint az első fél évben levágott 2,29 millió sertés 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a sertésvágáson belül az anyakocák feldolgozása nőtt.

A levágott baromfik 78 százaléka csirke volt, azonban a baromfifélék feldolgozása is visszaesett, 2 százalékkal, az említett időszakban 107,1 millió darabot vágtak le a hazai üzemekben. Kacsából 17,7 millió, libából 2,3 millió egyed került vágóhídra, egyedül az utóbbi ágazatban nőtt a feldolgozás szintje. Ennek a 17 százalékos növekedésnek az az oka, hogy tavaly lényegesen kevesebb libát vágtak le. A pulykaágazatban is visszaesés volt tapasztalható, a 3,4 millió darabos feldolgozás 1,6 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év ugyan ezen szakaszában.

Bár a feldolgozás csökkent, a kivitel minden ágazatban emelkedett. Élő sertésből a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján 38 százalékkal többet szállítottak a külpiacokra az év első öt hónapjában. Az export főként Romániába, Ausztriába és Szlovákiába irányul. Szarvasmarhából 20 százalékkal több került külföldre, mint tavaly: a magyar marhák Ausztriába, Törökországba és Koszovóba kerültek elsősorban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hús

sertés

állat

élőállat

gazdaság

marha

baromfi

vágóhíd

sertéshús