Bőséges a szilvatermés, mégsem kell a magyaroknak: itt végzi a legtöbb gyümölcs

HelloVidék   
  Megosztom
Bőséges a szilvatermés, mégsem kell a magyaroknak: itt végzi a legtöbb gyümölcs

Dübörög a szilvaszezon, ami annyit jelent, hogy a korai fajtákból már főzik a lekvárt, a pálinkát. A középérésű gyümölcs több mint felét már leszedték, a késői fajták közül több csak egy-két hét múlva lesz érett. A fogyasztói ár alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók - írja a beol.hu.

A lap azt írja, hogy a magyarok átlagosan csak 1,3 kilogramm szilvát fogyasztanak el évente, tehát ritkám fogyasztott gyümölcsről van szó. A békéscsaba-mezőmegyeri Árpád Pálinka főzőmestere, Ifj. Nagy Árpád elmondta a portálnak, hogy a szilvatermesztést szinte csak a szeszipar tartja életben.

A kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése visszaesett a főzdékben. A népegészségügyi termékadó bevezetése 15–20 százalékkal drágítja a termékeket. Ez a bérfőzésre nem vonatkozik, mert azok az italok a párlatkategóriába tartoznak. Tavaly jó termés volt, és bevásároltunk a mostaninál is olcsóbb alapanyagból. Most az árdrágítás helyett inkább a felhalmozott pálinkakészleteket értékesítjük. A korai szilváknál a szárazanyag-tartalom idén elmaradt a szokásostól. Akik nem ritkították meg az ágakat, azoknál túlterhelt lett a fa, a gyümölcsök nem cukrosodtak, édesedtek be úgy, ahogy kellene. Mindez az ital illatában, ízében is megmutat­kozik.

- mondta ifj. Nagy Árpád, aki hozzátette, hogy "a bérfőzésnél 75–80 százalék a szilvapálinka aránya. Békésben ennek van a legnagyobb hagyománya, emellett a szilva kiegyensúlyozott, jó termésbiztonságú gyümölcs, az átlagosnál magasabb a cukortartalma és a kihozatala. Idén a közép- és késői érésű szilváknál érvényesülhet ez leginkább a pálinkákban."

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. kóstolóházának vezetője kiemelte, a békési, eredetvédett szilvapálinkának legalább 51 százalékban veres szilvát kell tartalmaznia, mivel ennek a fajtának van a legnagyobb hagyománya Békésben.

Amikor száz évvel ezelőtt Békésben az emberek jó része betelepült a tanyákról a váro­sokba, a kertekhez hasonlóan a házak elé, az utcára is két-három szilvafát ültettek. Időközben sokan rájöttek, hogy a veres szilvának visszafogottabb a karaktere, gyengébb az aromaszerkezete, és a kihozatalban is vannak jobb fajták. Így stanley-re, bluefrére, elenára, beszterceire váltottak. Előbbi kettő középérésű, utóbbi kettő késői érésű gyümölcs

- fogalmazott Fabulya Attila, aki hozzátette, hogy ők is kevésbé alapoznak idén a kereskedelmi célú szilvapálinkák készítésére. Mivel a konzervipar a korai fajtákat nem vásárolta fel, és csak a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt, túlkínálat alakult ki. A cikkből az is kiderült, hogy lekvárkészítésre ma már nagyon kevés szilvát használnak fel az összes mennyiséghez viszonyítva, rostos szilvalé és püré pedig kevés van a piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilva

gazdaság

pálinka

gyümölcs