Fordulat a munkaerőpiacon: ezek az új hiányszakmák

Világgazdaság   
  Megosztom
Fordulat a munkaerőpiacon: ezek az új hiányszakmák

Újabb szakmák estek vissza és váltak hiányterületté az idei első fél évben 2018 hasonló időszakához képest: árufeltöltőkből és eladókból nagy a visszaesés a kiskereskedelemben, ezenkívül építőipari munkásokból és gyártósori segédmunkásokból is egyre nagyobb a hiány – mondta el a Világgazdaságnak Ficza János, a Workania állásportál szóvivője.

A szakember elmondta a lapnak, hogy az épületlakatos és géplakatos pozíciókban negyedére esett vissza a jelentkezés egy év alatt. Továbbra is nagy a hiány a technológiai területeken: Java-fejlesztőket és egyéb funkcionális programozói területeken dolgozókat egyaránt nagy erőkkel keresnek. A mérnökök, pénzügyi területen állást keresők, könyvelők, kontrollerek és pénzügyi szakértők is örülhetnek, mivel rájuk is hatalmas szükség van. A vendéglátóiparban főként pultosok, felszolgálók és pincérek hiányoznak, ezáltal egyre rosszabb a helyzet ezen a területen.

A munkaerőhiány Nyugat-Európában is megfigyelhető, a fejlett országokban kétféle trend él: egyrészt az IT-, diszruptív technológiák munkaerőigénye csillapíthatatlan, másrészt a kétkezi munkások, a hagyományos szakmák (villanyszerelő, kőműves) és az egészségügyi alkalmazottak iránt nagy a kereslet

– osztotta meg a lappal Pelle Dávid, az MP Solutions ügyvezetője, aki arról is beszámolt, hogy a legtöbb hiányszakmához diploma szükséges, azonban középfokú végzettséggel is már jó fizetés várhatja a dolgozókat, amennyiben van szakmai tapasztalata. A technológiai területeken számos, néhány hónapos átképzési rendszer működik, ám több olyan visszajelzést is kaptak, hogy ezek a gyorsképzések nem pótolják a megfelelő szakmai tudást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

munkaerőpiac

munkaerőhiány

munkás

melós