Elkezdődött az őszi munka a földeken: mutatjuk, milyen lesz a termés!

HelloVidék   
  Megosztom
Elkezdődött az őszi munka a földeken: mutatjuk, milyen lesz a termés!

Elérkezett az őszi mezőgazdasági munkák időszaka a gazdák számára. Megkezdődött a napraforgó betakarítása, és érik a kukorica is. Nem ígérkezik rossz termés napraforgóból, hiszen az időjárás kedvezett e kultúrának. Nyár végén is csaknem 10 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál. Ennek ellenére előre láthatón annyi termés mégsem lesz, mint amennyire számítottak – írja a Szoljon.hu.

Elkezdődött az őszi mezőgazdasági munkák időszaka: a szántóföldi növények betakarítása és a talaj előkészítése az őszi vetésekhez, mondta el Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Beérett a napraforgó, érik a kukorica, a szója, a cukorrépa. A talajt előkészítik a vetéshez, aki még nem tette meg, most veti a lucernát, káposztarepcét. Aztán következik a rozs, az őszi árpa vetése. Ahol nem tudtak a nyáron öntözni, ott száraz a talaj, így többletenergiát kell fordítani a talajmunkákra.

– sorolta a tennivalókat a megyei NAK-elnök.

A kevés csapadék és a nagy meleg miatt a napraforgó most nem igényel szárítást, ami előny, viszont csalódást is okoz a növény, mivel tíz-tizenöt százalékkal kevesebb lesz a termés a várakozásokhoz képest, helyenként ugyanis a hőségben nem beérett, hanem leszáradt. Ennek ellenére nem lesz rossz a termés, a sokéves átlaghoz közelít.

A kukoricát még most kezdjük betakarítani, lényegében az is beérett már. A termésmennyiséget illetően ebből is valamivel kevesebb lesz, mint amennyit vártunk, de jó közepessel mindenképpen számolhatunk. A heti hidegfronttal jött kis lehűlés igen kedvező lenne, ha tíz-húsz milliméternyi csapadékot is hozott volna. Kellene valamennyi eső az őszi vetésekhez. Az volna a legoptimálisabb, ha két héten belül harminc-harmincöt milliméter csapadék hullana, a napközbeni hőmérséklet pedig nem csökkenne huszonöt Celsius-fok alá, mivel akkor lenne harmat is. A vetőágyak készítéséhez is jól jönne.

– fejtette ki Hubai Imre Csaba.

Joggal reménykedhetnek a gazdák: hétvégére esőt ígér a meteorológia. A Besenyszög környéki földeken gazdálkodó Bede Ferenc a minap kezdte meg a napraforgó betakarítását. Előző nap mintát vett a növényből, és az derült ki számára, hogy közepesnek ígérkezik a termés.

Maga az állomány szép, jól néz ki. Foltokban itt-ott, ahol gyengébb a talaj minősége, aprók lettek a fejek, dolgozott a nagy meleg, de összességében ez csak tíz-húsz százalékát érinti a területnek. Kártevőkkel sem találkoztam. Kukoricát csak pár hektáron ültettem, de az is jónak ígérkezik. Gombabetegség nálam is mutatkozott, de nem volt számottevő mértékű.

– foglalta össze a gazda.

Egy kicsit még vár az aratással Massay Gábor agrármérnök, családi gazdálkodó, az ő Szajol környéki napraforgója ugyanis még nem érett be teljesen. Összesen kilencven hektáron termeszti a növényfajtát. Elmondása szerint kicsivel jobbnak ígérkezik a termés, mint a tavalyi.

A napraforgó átvételi ára nagyon alacsony. Legutóbb tonnánként nyolcvannyolc-kilencven ezer forintot adtak érte, bár ez még változik, bizonytalan, hogy mennyiért tudom majd eladni. Veszteséges nem lesz, de olyan nagy nyereségre sem számíthatunk. A kukorica is biztatónak tűnik, bár azt jóval kisebb területen vetettem, és az is igaz, hogy nem Szajolnál találhatók a legjobb termőterületek.

– magyarázta Gábor. Ő is felvetette, hogy jól jött volna a lehűléssel tíz-húsz milliméter csapadék a talaj-előkészítéshez, őszi vetéshez.

Arra is figyelmeztet az agrárszakember, hogy a napraforgó betakarításánál különösen ügyelni kell a tűzvédelmi előírások betartására. A napraforgó ugyanis meglehetősen tűzveszélyes növény magjának olajtartalma miatt. Ha megtelepszik az olajos por a kombájn motorjánál, kipufogóján, a magas hőmérsékleten könnyen belobbanhat.

Rákóczifalvánál Marinka László épp repcét vet, elmondása szerint a korábbi években hamarabb vetették el a repcét, de most olyan nagy volt a hőség, hogy másfél-két héttel megcsúsztak a munkával.

Ha végzünk, aratjuk a napraforgót, majd a kukoricát. A napraforgó átlagosnak tűnik, kukoricából a sokévi átlagnál is valamivel jobb termésre számíthatunk.

– mondta Marinka László.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

ősz

vetés

aratás

repce

napraforgó

gazda

kukorica