Ezt okozta a cserebogár-invázió: kevesebb, de jobb minőségű szőlő terem idén

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt okozta a cserebogár-invázió: kevesebb, de jobb minőségű szőlő terem idén

Dunaszentmiklós a fekvéséből, mikroklímájából adódóan is, termőhelyként a Neszmélyi borvidék egyik ékköve. A szüret a környéken már augusztus huszadika előtt megkezdődött, s gyakorlatilag azóta is tart. A Kukorica földek nevű területen, a Kősziklás dűlő szomszédságában szőlőkombájn falta a fürtöket. A Chardonnay-szemek egymás után adják meg magukat. Ezzel a háromhektáros területtel ripsz-ropsz végeznek a Kősziklás borászatnál szüretelők - írja a kemma.hu.

Ezt a szőlők értékesítésre szánjuk. Az elmúlt években már hozzászoktunk az augusztus közepe körüli kezdéshez, most ennél egy kicsit később kezdtük leszedni az Irsai Olivér nálunk legkorábbi fajtáját, ami azóta már az acéltartályokban „dolgozik”

– mondta el a lapnak Emmer Szabolcs, a nevével és Béger Ákos nevével fémjelzett pincészet egyik vezetője. Mint mondta, az előző évekhez képest a négyhektárnyi Irsai ültetvény hektáronként 100 mázsa fölötti hozamokat produkált. Viszont idén a termésátlag csak 90 mázsa volt.

Az Irsai betakarítása után az is lemérhető, hogy nagyjából milyen lesz a többi fajta termése. „Szelíden” fogalmazva ígéretes. Jó a zamata, a savak is jól megmaradtak a feldolgozás során. Úgy tűnik, hogy a kisebb mennyiséget, ami elsősorban a tavaszi cserebogár-invázió következménye, a jobb minőséggel kompenzálta a szőlő. Bár tegyük hozzá, tavaly rekord hozamok születtek. Vízmosásos úton kaptatunk fel a Felső Markó dűlőbe. Itt az utolsó rizlingszilvánifürtöket szedik kézzel. Ottjártunkkor már a sorok végén tüsténkedett hét-nyolc szüretelő

- tette hozzá a szakember.

Ez egy több mint negyvenéves ültetvény. Szívem szerint már kivágnám vagy legalább felújítanám. Tavaly telepítettünk is pinot noir-t, Rajnai rizlinget és Királyleánykát, idén pedig kékfrankost, furmintot és Hársleve­lűt. Összesen mintegy hat hektáron. Az ültetvények nagysága úgy 45 hektár, ebből az idén 18–20 hektár terméséből készítünk majd bort. Niklón, ahogy a helybeliek nevezik falujukat, október közepén, végén fejeződhet be a szüret. Jövő héten már a rozénak való pinot noir fürtöket gyűjtik be. A végére pedig a Rajnai rizling és a Juhfark marad

- mesélte a kéthektárnyi területről a gazda.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szőlő

gazda

termény

szüret