Felbolydult a piac: mindenkinek a magyar sertés kell

MTI   
  Megosztom
Felbolydult a piac: mindenkinek a magyar sertés kell

Miközben megfordult az áfacsök­ken­tés után jellemző trend, és az első fél évben csökkent a sertésvágások száma, a tavalyinál jóval több anyakoca került a vágóhidakra. A magyarországi vágóhidakon az első fél évben 2,29 millió sertést vágtak le, ami bő 65 ezerrel, 2,8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első hat hónapban – osztotta meg a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közleményét a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, a szakemberek úgy vélik a jövőbeni sertésszámot tekintve különösen aggasztó, hogy a sertésvágáson belül az anyakocák kategóriája az előző év első félévéhez képest a 44,7 ezerről 51,7 ezer darabra nőtt, ami 15,7 százalékos növekedés.

A magyarországi vágóhidak élő­sertés-vágásának csökkenését részben az okozza, hogy a környező országokban jelentősen megnőtt az élő állat iránti kereslet

- mondta el a portálnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke.

Romániában nagy számban jelent meg az afrikai sertéspestis (ASP) a házisertés-állományban. Ebből az következett, hogy a fenálló alapanyaghiány pótlását részben magyarországi élő sertésekkel igyekeztek pótolni. Ezt alátámasztják a KSH adatai is.

Az aatok mutatják a jelenlegi trendet: az exportált élősertés-mennyiség 38 százalékkal növekedett, közben az import 19 százalékkal csökkent az előző évi adatokhoz képest. A behozatal azonban még így is másfélszerese a kivitelnek: az export 15,4 ezer, az import pedig 22,8 ezer tonnát ért el.

Az is hozzájárult a vágásszám visszaeséséhez a Hússzövetség elnöke szerint, hogy több magyarországi telepen is megelőző jellegű kényszervágások voltak, ami nyilvánvalóan csökkenti a vágóhídi vágásra alkalmas állományt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertés

sertéspestis

malac

sertéstelep