Brutális áremelkedés várható: durván megszedhetik magukat a kukoricatermelők

MTI   
  Megosztom
Brutális áremelkedés várható: durván megszedhetik magukat a kukoricatermelők

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után. Nyugat-Európában kifejezetten nagy kereslet lesz a kukoricára, ez pedig a magyar árakra is hatni fog, mondta el véleményét a piacról Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a Nemzetközi Gabonatanács legfrissebb elemzését idézte, amely szerint a 2018-2019-es gazdasági évben 1100 millió tonnára becsülhető a kukorica globális kibocsátása, de ez a mennyiség nem fedezi az 1139 millió tonnára jelzett felhasználást. Az Egyesült Államokban későn vetettek, ami miatt tavalyhoz képest 4 százalékkal csökkenhet az ottani kukoricatermelés.

A jelenlegi piaci árak mindazonáltal ezeket a várakozásokat még nem tükrözik. Az elemzők a tavalyinál 3 százalékkal magasabb, 63,5 millió tonnás uniós termést várnak, a magyar agrártárca pedig az előző évinél 8,5 százalékkal több, 8 millió tonnás betakarított mennyiségre számít.

Az árutőzsdei jegyzések az elmúlt hetekben lefelé tartottak, a NAIK adatai szerint augusztus végén a magyarországi fizikai piacon az egy évvel korábbinál csaknem 11 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,5 ezer forint volt a tonnánkénti termelői ár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kukorica

termelő

termés

aratás

ár

drágulás