Kész, vége: végleg eltűnhetnek a boltokból az igazi bőrdzsekik, bőrcipők, bőrtáskák

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége: végleg eltűnhetnek a boltokból az igazi bőrdzsekik, bőrcipők, bőrtáskák

Rengeteg marhát vásárolnak az emberek, ám csupán étkezési szempontból, a bőrtermékek iránt egyre gyengébb a kereslet – és ezáltal a kínálat is. Mutatjuk, mi okozta a bőripar hanyatlását.

A növényi étrend növekvő népszerűsége ellenére még mindig hatalmas a kereslet a marhahús iránt. Bár egyre többször hallani, hogy a szarvasmarha-tartás rendkívül káros hatással van a környezetünkre, az Amerikai Egyesült Államokban és ezzel együtt a világon is évről-évre bővül a marhahús értékesítése. A marhahús iránti kereslet növekedése azonban nem tükröződik a többi iparágban, melyek a szarvasmarha-tartással foglalkoznak, mint például a bőripar.

Kizárólag a bőre miatt kevés állatot vágnak le, a bőr ma már főként idős és beteg szarvasmarhákból, valamint a húsipar által feldolgozott szarvasmarhákból keletkezik – a bőr lényegében melléktermék. A bőr minősége nagyon eltérő, ám évszázadok óta jelentős jövedelemforrást jelentett az állattenyésztők számára a szarvasmarhák cserzett és kezelt bőre. Ez a tendencia azonban megfordulni látszik.

Jelentős árcsökkenés zajlott a piacon: azok a bőrök, melyeket az amerikai gazdák korábban 75 dollárért vagy még többért tudták eladni, most 10 dollár alatti összegekért mennek el, ezért egyre több állati bőr végzi a szemét között.

Az állati bőrnek, mint anyagnak számos előnye van: rugalmas és erős, ellenálló a víznek, homoknak és szélnek. Ezek a tulajdonságok tették korábban népszerűvé, egy idő után azonban a luxustermékek piaca sajátította ki ezt anyagot és készítette el belőle a legdrágább cipőket, pénztárcákat és autók belső borításait.

Egyrészt elősegíti a marhahúsipar további fejlődését, másrészt a bőr kezelésére és cserzésére alkalmazott módszerek rendkívüli módon károsítják a környezetet. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a bőr feldolgozása általában olyan országokban zajlik, ahol kevésbé szigorú előírások vannak a bőr kezelésére.

Több oka is van annak, hogy nagyot esett a bőr iránti kereslet. A változó divat és az ígéretes alternatívák miatt egyre kevesebb állati bőrt vásároltak az emberek, a fast fashion térnyerésének köszönhetően pedig egyre kevésbé volt igény az időtálló darabokra, amikor a vásárlók szezononként lecserélik a ruhatárukat. A műbőr mellett számos olyan anyag került előtérbe, melyek rendkívül népszerűek lettek (pl. olyan szintetikus anyagok, mint a spandex, nejlon és poliészter, valamint a növényi alapú pamutkeverékek), a szabadidőruhák elterjedése pedig ezeket az anyagokat preferálja. A környezettudatosság jegyében olyan szövetek (pl. bambusz) kerültek előtérbe, melyek elterjedése is a bőrtermékek értékesítésének rovására mentek.

Forrás: Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

bőr

ipar

kereslet

kínálat

piac