Komoly a helyzet: leölhetik a magyar sertéstartók állatait a járvány miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Komoly a helyzet: leölhetik a magyar sertéstartók állatait a járvány miatt

Mivel az afrikai sertéspestis a környező országok házisertés-állományaiban már megjelent és elterjedt, valamint a hazai vadállományban is fokozottan jelen van, jelentősen megnőtt a kockázata a betegség hazai sertésállományokba való bejutásának. A Nébih elárulta, mit tervezhetnek a fertőzött területeken.

Bár az afrikai sertéspestis még nem jelent meg a hazai házisertés-állományokban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az országos főállatorvos utasítására ingyenes fertőtlenítőszerrel támogatja a sertéstartókat. Az Agrárszektor információi szerint a helyzet komolyságára való tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két időpontban is rendkívüli tájékoztató fórumot tart az ágazat szereplőinek, hogy a helyzettel és a védekezéssel összefüggésben pontos információkkal láthassa el őket. A rendezvényeken részt vesz Bognár Lajos országos főállatorvos is.

Ahogyan azt az Indexnek megerősítette a hivatal, az afrikai sertéspestis által veszélyeztetett területekre minisztériumi szinten készült terv a háztáji sertések leölésére. A Nébih leírta, hogy "a fertőzött területen végzett felmérések szerint a kis létszámú, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimum feltételek, így ezek jelentik a legnagyobb kockázatot." A hivatal hozzátette, hogy a szakemberek folyamatosan követik a járványhelyzet alakulását, és akár már a legkisebb gyanú alapján elrendelhetik az állomány leölését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

afrikai sertéspestis

nébih