Mi folyik itt? Tömegesen menekítik ki a pénzüket a bankokból a magyarok

Világgazdaság   
  Megosztom
Mi folyik itt? Tömegesen menekítik ki a pénzüket a bankokból a magyarok

A júniusinál jóval lassabb ütemben ugyan, de júliusban is folytatódott a lakossági betétállomány csökkenése. A zsugorodás hátterében a MÁP Plusz megjelenése állhat - írta meg a Világgazdaság.

A portál szerint június elején megjelent a MÁP Plusz, az ezt követő két hónapban pedig jelentős mozgást mutatott a lakossági betéteknél. Ez számokban úgy mutatkozott meg, hogy a július végi betétállomány 255,6 milliárd forinttal kevesebb volt, mint az eltelt két hónap előtti időszakban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy júniusban a háztartások rövid időn belül nagyobb mennyiségű pénzt vettek ki a betéteikből. Júniusban 225,1 milliárd forint mínuszt mutatott a tranzakciók egyenlege, tehát ennyivel több pénzt vettek magukhoz a háztartások, mint amennyit beraktak a betétekre. Júliusban ugyan lelassult a betétkivonás, de még mindig 37,2 milliárd forint mínusz volt a tranzakciós egyenleg.

A látra szóló és a folyószámlabetéteket érintette a pénzkivonás a jegybank adatai szerint - ezek állománya két hónap alatt több mint 181 milliárd forinttal csökkent. Az éven belül lekötött betétek állománya is jelentősen csökkent, egészen pontosan 86 milliárd forinttal.

Éves összehasonlításban még így is növekedést mutat a lakossági betétek piaca, a szuperállampapír elszívó hatása ellenére. Ahogy a portál is említette, a július végi 8635,3 milliárd forintos betétállomány 6,9 százalékkal magasabb a tavaly július véginél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máp plusz

lakossági betétállomány

lakosság

pénzügyek