Mi folyik itt? Tömegesen menekítik ki a pénzüket a bankokból a magyarok

Világgazdaság   
  Megosztom
Mi folyik itt? Tömegesen menekítik ki a pénzüket a bankokból a magyarok

A júniusinál jóval lassabb ütemben ugyan, de júliusban is folytatódott a lakossági betétállomány csökkenése. A zsugorodás hátterében a MÁP Plusz megjelenése állhat - írta meg a Világgazdaság.

A portál szerint június elején megjelent a MÁP Plusz, az ezt követő két hónapban pedig jelentős mozgást mutatott a lakossági betéteknél. Ez számokban úgy mutatkozott meg, hogy a július végi betétállomány 255,6 milliárd forinttal kevesebb volt, mint az eltelt két hónap előtti időszakban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy júniusban a háztartások rövid időn belül nagyobb mennyiségű pénzt vettek ki a betéteikből. Júniusban 225,1 milliárd forint mínuszt mutatott a tranzakciók egyenlege, tehát ennyivel több pénzt vettek magukhoz a háztartások, mint amennyit beraktak a betétekre. Júliusban ugyan lelassult a betétkivonás, de még mindig 37,2 milliárd forint mínusz volt a tranzakciós egyenleg.

A látra szóló és a folyószámlabetéteket érintette a pénzkivonás a jegybank adatai szerint - ezek állománya két hónap alatt több mint 181 milliárd forinttal csökkent. Az éven belül lekötött betétek állománya is jelentősen csökkent, egészen pontosan 86 milliárd forinttal.

Éves összehasonlításban még így is növekedést mutat a lakossági betétek piaca, a szuperállampapír elszívó hatása ellenére. Ahogy a portál is említette, a július végi 8635,3 milliárd forintos betétállomány 6,9 százalékkal magasabb a tavaly július véginél.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

máp plusz

lakossági betétállomány

lakosság

pénzügyek