Méregdrága lesz az alma: botrányosan kevés az idei termés

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Méregdrága lesz az alma: botrányosan kevés az idei termés

A sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagos mennyiségnél harmadával kevesebb, alig 400 ezer tonna lehet az idei almatermés, ami a korábbi, pesszimista becslésnél is gyengébb – írja a Magyar Nemzet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai alapján.

Apáti Ferenc, a szervezet és az Alma Terméktanács alelnöke szerint a tavaszi fagyok és a júliusi csapadékhiány miatt egyes fajtáknál már a szüret előtt nagymértékű gyümölcshullás volt. Tavaly 900 ezer tonna termés volt, a fák pedig a nagy termésterhelést követő évben kevesebb gyümölcsöt termelnek. A tavaszi aszály gyengébb virágzást okozott.

Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában problémák vannak a termésben a jégverés, fagykár és napégés miatt. Az apróbb méret és a rosszabb színeződés főként az étkezési almát érinti. A termelői ár várhatóan nettó 80-110 forint között fog alakulni.

Az étkezési alma fogyasztói ára várhatóan kilogrammonként 200–500 forint árintervallum felső harmadában, 380–500 forint körül fog alakulni, valamint kevesebb áruházlánci akcióra lehet számítani. Az akciós gyümölcsöt sem lehet majd találni 300 forint alatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

alma

ár

árváltozás