Méregdrága lesz az alma: botrányosan kevés az idei termés

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Méregdrága lesz az alma: botrányosan kevés az idei termés

A sokéves, 600 ezer tonna körüli átlagos mennyiségnél harmadával kevesebb, alig 400 ezer tonna lehet az idei almatermés, ami a korábbi, pesszimista becslésnél is gyengébb – írja a Magyar Nemzet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai alapján.

Apáti Ferenc, a szervezet és az Alma Terméktanács alelnöke szerint a tavaszi fagyok és a júliusi csapadékhiány miatt egyes fajtáknál már a szüret előtt nagymértékű gyümölcshullás volt. Tavaly 900 ezer tonna termés volt, a fák pedig a nagy termésterhelést követő évben kevesebb gyümölcsöt termelnek. A tavaszi aszály gyengébb virágzást okozott.

Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában problémák vannak a termésben a jégverés, fagykár és napégés miatt. Az apróbb méret és a rosszabb színeződés főként az étkezési almát érinti. A termelői ár várhatóan nettó 80-110 forint között fog alakulni.

Az étkezési alma fogyasztói ára várhatóan kilogrammonként 200–500 forint árintervallum felső harmadában, 380–500 forint körül fog alakulni, valamint kevesebb áruházlánci akcióra lehet számítani. Az akciós gyümölcsöt sem lehet majd találni 300 forint alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcs

alma

ár

árváltozás