Ezek a legdrágább vidéki városok: már szinte pesti lakásárak vannak

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legdrágább vidéki városok: már szinte pesti lakásárak vannak

Az újépítésű lakások négyzetméterenkénti ára a megyei jogú városokban egy év alatt majdnem 25 százalékkal emelkedett és már eléri az 541 ezer forintot, ami több mint a budapesti árszint fele.

Folyamatosan növekednek az árak a vidéki újépítésű lakáspiacon. Az átlagos négyzetméterár egy év alatt 24 százalékkal emelkedett az ilyen típusú lakásoknál. Ez azt jelenti, hogy a megyei jogú városokban átlagosan már 541 ezer forintot kérnek egy új ingatlan négyzetméteréért, ami jelenleg a fővárosi négyzetméterárak több mint fele.

Ugyanakkor Érden, Kecskeméten, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Veszprémben is jobbára az átlagár felett húzzák meg a vonalat az építők. Rekordárat kérnek Debrecenben az Egyetem Towerben, ez a vidéki csúcstartó projekt a maga 1,2 millió Ft/m2 árával. Ennél majdnem hatszor olcsóbban kínálnak egy négyzetmétert egy miskolci beruházás esetében, ami 217 ezer forintot jelent.

Az Otthon Centrum 2019 szeptemberében végzett felmérése szerint a megyei jogú városokban 327 társasházi projekt érhető el, ezekben összesen 9.264 új lakás épül. A legtöbb új projekt a régióközpontokban indult, ezek közül is a legnagyobb számban Debrecenben, ahol összesen 17 projektben 350 lakás hirdetését kezdték meg a közelmúltban. A lakások darabszáma azonban az idén indult kivitelezések esetében Győrben a legmagasabb. A legnagyobb Nyugat-magyarországi városban 660 lakással bővült a kínálat, ami a tavalyi időszakhoz képest (időarányosan viszonyítva) a piac további élénkülését mutatja.

A 23 megyei jogú város közül négy uralja a piacot, a legtöbb lakásberuházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden valósul meg, ami az építő cégek által online meghirdetett országos lakásprojektek fele. Az Otthon Centrum adatai szerint egy évvel ezelőtt 290 projekt volt a beruházás különböző fázisaiban, ezzel szemben idén szeptemberben ennél már 13 százalékkal több szerepelt a felmérésben. Egy év alatt majdnem 500 lakással több jelent meg a piacon, ami 7 százalékos növekedés. Ugyancsak említésre méltó változás, hogy a lakások darabszámának emelkedése ellenére négy százalékkal csökkent a még megvásárolható szabad ingatlanok száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

ingatlan

gazdaság

drágulás

újépítésű lakás