Kiderült, melyik a legdolgosabb magyar megye: itt a legalacsonyabb a munkanélküliség

MTI   
  Megosztom
Kiderült, melyik a legdolgosabb magyar megye: itt a legalacsonyabb a munkanélküliség

Az álláskeresők száma augusztusban 2,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához és 1,1 százalékkal a júliusihoz képest; a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az augusztusi zárónapon 245 100 álláskereső szerepelt.

Az NFSZ a honlapján közölte: augusztusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalék. A legalacsonyabb érték továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt.

Augusztusban 34 800 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 12,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 1,7 százalékkal nőtt. Az álláskeresők 9,3 százaléka, 22 800 volt pályakezdő.

Az álláskeresők 28,2 százaléka, 69 100 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 4,1 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az év nyolcadik hónapjában 35 700 volt a 25 év alatti és 62 100 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,6, illetve 25,3 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint augusztusban 135 300 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 51,3 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 44,8 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 33 300 új betölthető álláshelyet jelentettek be augusztusban, ezek 58,9 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 19 600 volt, amelynek 31,4 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Az év nyolcadik hónapjában 305 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül a járművillamossági, - elektronikai készülékek, illetve villamos világítóeszköz és egyéb bútor gyártását, valamint a hulladék újrahasznosítását és a haszonállat-eledel gyártását, területileg pedig Tolna és Zala megyét, Budapestet, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt a 2019. május-júliusi gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 157 900-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

munka

állás

álláskereső

munkanélküli