Jónak ígérkezik az őszi termés: elkezdődött a betakarítás

HelloVidék   
  Megosztom
Jónak ígérkezik az őszi termés: elkezdődött a betakarítás

A kukorica, mely a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó növénye, közel 983 ezer hektáros vetésterülete tavalyhoz képest 4,6 százalékkal nőtt, a 8,2 tonna/hektár körüli terméshozam az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lesz várhatóan magasabb. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint 8 millió tonnára becsülhető a várható termés.

Szintén kiemelt jelentőségű az őszi betakarítású növények között a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés. A hozamok itt is kedvezőek, a 3 tonna/hektár körüli érték 7,1 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, a kamarai termésbecslés alapján pedig a várható termésmennyiség eléri az 1,7 millió tonnát – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Már folyik a cukorrépa betakarítása is, a termés várhatóan a 880 ezer tonnát kissé meghaladja. A gazdák igen kedvező hozamokra számíthatnak, az első mérések szerint országos átlagban 65 tonna/hektár felettinek ígérkezik a termés, melynek a cukortartalma is megfelelő lesz.

A tavalyi évhez képest változatlan a szója vetésterülete, a termésbecslés alapján több mint 173 ezer tonnás termés ígérkezik. A várható hozamok itt is igen kedvezőek, megközelítik a 3 tonna/hektárt, ami az elmúlt öt év javuló átlagához képest is további 15,8 százalékos emelkedést jelent, ez pedig világosan mutatja, hogy a növény egyre gazdaságosabban és versenyképesebben termelhető hazánkban is.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

kukorica

napraforgó

cukorrépa

ősz

betakarítás

szója