Rosszul járnak a tehetős nyugdíjasok: maximum ennyi nyugdíjprémiumot kaphatnak

MTI   
  Megosztom
Rosszul járnak a tehetős nyugdíjasok: maximum ennyi nyugdíjprémiumot kaphatnak

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte: a nyugdíjprémium maximális összege 22 ezer, átlagos összege pedig 20 ezer forint lesz. "Mindenki, akinek 80 ezer forint vagy annál magasabb a havi nyugdíja, jogosult lesz novemberben a 22 ezer forintos nyugdíjprémiumra" - mondta az államtitkár. Hangsúlyozta: a novemberi lesz az eddigi legnagyobb összegű nyugdíjprémium.

A pluszjuttatás szabályozásáról kifejtette: abban az esetben tud az állam nyugdíjprémiumot fizetni, ha a magyar gazdaság növekedése meghaladja 3,5 százalékot. Az afeletti GDP-növekedés mértékének megfelelő összeggel szorozzák meg a nyugdíjak egy heti összegét - részletezte az államtitkár.

Számításaik szerint idén 4,6 százalékkal fog nőni a magyar GDP, ezért a jogosultak a heti nyugdíj összegének 1,1-szeresét kapják meg nyugdíjprémiumként. Novák Katalin beszámolt arról is, hogy a kormány bővítette a jogosultak körét, így nemcsak az öregségi nyugdíjban, hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy, tehát összesen 2,5 millió ember fogja a megkapni a novemberi nyugdíjprémiumot.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy minden évben a tervezett inflációnak megfelelő mértékben emelik a nyugdíjakat. Januárban 2,7 százalékkal emelték meg a nyugdíjakat, a 3,4 százalékos éves várható infláció miatti különbözetet pedig utólag biztosítják a jogosultaknak.

Novemberben a nyugdíjasok a rendszeres havi nyugdíjukkal együtt megkapják az egyszeri - egész évre számolt - nyugdíj-kiegészítést is, amelynek összege átlagosan 10 ezer forint lesz

- hangsúlyozta. Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíj-kiegészítés kifizetésére összesen 75,7 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a központi költségvetésben. Egy másik újságírói felvetésre reagálva Novák Katalin azt közölte: a kormány jelenleg nem tervez semmilyen módosítást a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, mert a nyugdíjasok a jelenlegi, "a nyugdíjak értékállóságát megőrző modellel jártak a legjobban".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

pénz

nyugdíj

nyugdíjprémium

nyugdíjkiegészítés