Itt vannak a friss számok: így teljesített idén a magyar mezőgazdaság

HelloVidék   
  Megosztom
Itt vannak a friss számok: így teljesített idén a magyar mezőgazdaság

Megviselte a szeszélyes időjárás mezőgazdaságunkat. A több hónapnyi aszályos időszakot különösen csapadékos május követte. Ezek az esők némileg javítottak az idei terméshozamokon. A Summa adásából kiderül, hogyan alakult idén a főbb gabona-, zöldség-, és gyümölcsfélék termésátlaga - írja a hirado.hu.

A portál azt írja, hogy évtizedek óta nem volt akkora téli-tavaszi szárazság, mint idén. Áprilisban 100-150 mm csapadék hiányzott a földekről, ami egy hétig tartó folyamatos esőmennyiségnek felel meg. Májusban pedig jóval csapadékosabb idő volt, ez az őszi kalászosokra pozitív hatással volt, ugyanakkor sok helyen a hiányból többlet lett, ami nem tett jót a termésnek. Emellett nagyon hideg volt a május, ami lelassította a növények fejlődését. Az M1 Summa adásában Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elemezték, hogyan teljesített idén a magyar mezőgazdaság, melyhez az Agrárhgazdasági Kutatóintézet (AKI) statisztikáit hívták segítségül.

  • Őszi kalászosokból közepes termés lett idén: az AKI adatai szerint őszi búzából közel 5 millió tonnát takarítottak be a gazdák, mintegy 952 ezer hektárnyi területről. A hektáronkénti termésátlag a tavalyihoz hasonlóan országosan 5,2 tonna volt.
  • A kukorica és a napraforgó betakarítása most is tart: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint 8 millió tonna lehet az idei kukoricatermés, míg a napraforgó hozama 1,7 millió tonnára becsülhető. A 8,2 tonna/hektár körüli kukorica-terméshozam az elmúlt öt év átlagánál 9,5 százalékkal lenne magasabb, a hektáronkénti 3 tonna körüli napraforgó-mennyiség pedig 7,1 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot.
  • Almából átlag alatti termésre számíthatunk idén. A KSH adatai szerint nagyjából 25-26 ezer hektáron termelünk almát Magyarországon a legnagyobb mennyiségben. Az almahozam az elmúlt 10 évben 300 és 900 ezer tonna között ingadozott, egy átlagos évben 550-600 ezer tonna körül alakult. 2018-ban rekord, 900 ezer tonna alma termett, idén már nem ilyen kecsegtető a helyzet: a becslések szerint fele annyi, nagyjából 450 ezer tonna körül lesz az almatermés.
  • A szakértők úgy számolnak, hogy az étkezési alma termelői ára 80 és 110 forint között, az ipari alma felvásárlási ára pedig 33-37 forint között alakul kilogrammonként. Egy kilogramm étkezési alma fogyasztói ára pedig a megszokott 200-500 forintos intervallum felső harmadában, 380-500 forint között lehet majd.
  • Az alma után meggyből termelünk még többet. A 14 ezer hektáros meggyföldeken az elmúlt években átlagosan 70 ezer tonna gyümölcs termett. Tavaly a meggyből is rekordtermés volt, idén nagyjából 50 és 55 ezer tonna között alakulhat a meggytermés. Hozzátették, hogy a megy ára a tavalyi 120-130 kilónkénti árról idén 220-260 forintra emelkedett.
  • Paprikát, paradicsomot és kígyóuborkát 3500 hektáron termelünk, ezek a zöldségek kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, így szakértők szerint aki korszerű technológiával termel, eredményes évet zárhat.
  • Jók a kilátások a gyökérzöldségeknél: a hagymaféléknél és a gyökérzöldségeknél, mint a petrezselyem vagy a sárgarépa, nehezen indult az év mert a vetésnél szintén aszály volt, de azt az öntözéssel megoldották. A gyökérzöldségeknek kedvezett a csapadékos időjárás, ami azt eredményezte, hogy vastagabbak lettek a gyökerek, és ettől nagyobb lett a hozam.
  • Fokhagymát 1000 hektáron termesztenek Magyarországon, a Fruitveb előzetesen 6,5-7 tonna körüli hektáronkénti átlagterméssel számol, ami átlagosnak mondható. A vöröshagyma betakarítása lassan befejeződik, és a tavalyi évnél mindenképpen jobb lesz a terméseredmény.
  • A konzervipari növények közül csemegekukoricát, zöldborsót és ipari paradicsomot termelünk főként. A jelenlegi becslések szerint a csemegekukorica idei mennyisége nem fogja elérni az előzetes várakozások alapján remélt 500 ezer tonnát. Zöldborsóból a tavalyi rendkívül alacsony, hektáronkénti 3,8-4 tonnás termésátlagot idén jóval meghaladják a termelők, átlagosan 4,8-5 tonna körüli mennyiséget takaríthatnak be hektáronként. Ipari paradicsomból a számítások szerint kb. 125-130 ezer tonna termett idén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

termés

zöldség

gyümölcs

gabona

gazdaság