Lassan halad a betakarítás: erre panaszkodnak a gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
Lassan halad a betakarítás: erre panaszkodnak a gazdák

Lassan haladnak a megyében a betakarítással a gazdák, a kukorica hetven százaléka még lábon áll. Az őszi vetést előkészítő talajmunkákat is éppen csak elkezdték a termelők. A késedelem oka, hogy a tárolókban sok helyen még ott áll a búza és a napraforgó, így nincs helye a kukoricának - írja a teol.hu.

Ahogy a portál írta, persze akadnak szerencsés gazdák is, akik már betakarították terményüket, mint például a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője Krieser János is.

A hagyományok szerint ugyanis szeptemberben mindig befejezik ezt a munkát, mert számításaik szerint így a betakarítás költsége alacsonyabb. A kukorica víztartalma ugyan magasabb még ilyenkor (tizennyolc–húsz százalék, vagy még annál is több), de saját szárítójuk van

- emelte ki a gazda, aki azt is kiemelte, számukra a legfontosabb szempont, hogy sokat teremjen az adott terület.

Idén az átlag hektáronként kilenc tonnára jött ki, ami fedezi a ráfordítási költségeket, de a jelenlegi árak mellett nagy haszon nincs rajta. Nálunk egy hektár kukorica termelési költsége háromszázhúszezer forint körül alakul

- jegyezte meg Krieser János.

Jelenleg az a helyzet, hohy ha a termelő nem tudja biztosítani a nyolc tonna feletti szintet hektáronként, az idén nem könyvelhet el hasznot. A mostani állás szerint egy tonna kukoricáért negyvenezer forint körüli összeget fizetnek, ami rettentően gyenge árnak számít 2011-hez képest. Ekkor ugyanis például Tolna megyében ötvenkétezer forintot fizettek a felvásárlók egy tonna tengeriért.

Ahogy a lap beszámolt íróla, egyre kevesebben foglalokznak kukoricával a megyében. Míg tíz éve százezer hektár felett volt, mára csak hetvenezer körül alakul. A gazdák inkább áttértek a zöldítésre. Inkább olyan növényt vetettek, amely kiváló zöldtrágyának is. OIyen például a káposztarepce, mustár, olajretek, vegyes takarmánykeverék. Ez azért volt fontos lépés a gazdák részéről, mert az uniós területalapú támogatásnál ugyanis akkor számíthatnak magasabb összegre a gazdák, ha a zöldítésnek is eleget tesznek.

A termőföldnek bizonyára jót tesz a zöldtrágya, mi mustármag és bíborhere keveréket használtunk, de több lett vele a feladat. Vetés előtt és a zöld növény talajba forgatása előtt is be kell jelenteni a kormányhivatalnál, majd legalább 60 napig kell a választott növénynek a területen lenni. Ők így tudják ellenőrizni, hogy a zöldítést nemcsak bevállalta a gazda, hanem el is végezte. Ugyanakkor a zöldítés pluszfeladatot jelent a vetéssel, a talajmunkákkal, arról nem is beszélve, hogy a gazdálkodó úgy látja, több növényvédelemre is szükség lesz, hiszen a zöld­trágyás területen felszaporodtak a bolhák

- mondta Horváth Attila, bátaszéki gazdálkodó.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének adatai szerint, a kukorica és a napraforgó terméseredmények az ország egészét nézve a csapadékmennyiség miatt rendkívül eltérőek, akár egy gazdaságon belül is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdák

föld

betakarítás

termény

kukorica

őszi vetés

talajmunka

búza

napraforgó