Nagyszabású fejlesztés a magyar tengeren: korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét

MTI   
  Megosztom
Nagyszabású fejlesztés a magyar tengeren: korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét

Korszerűbbé válik a Balaton levezető rendszere, a mintegy 19 milliárd forintból 2022 végére megvalósuló beruházás javítja a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás és a tó vízszintszabályozásának feltételeit - közölte Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

A kivitelezés eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén, mondta el Láng István a főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós, valamint hazai forrásból finanszírozott fejlesztésének nyitórendezvényén.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag ismerteti, hogy korábban szükségessé vált a Balaton felső szabályozási szintjének emelése az éghajlatváltozás káros hatásainak mérséklése, a vízgazdálkodás helyzetének javítása, a vízigények kielégítése, a természetes vízkészletek használhatóságának növelése miatt. Ugyanakkor azért, hogy a szintemelés ne okozzon károkat a part menti településeken, rugalmassá kell tenni a szabályozást.

A kivitelezés keretében átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják, és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

A munkálatoknak része vizes élőhelyek kialakítása, hajózási jelek helyreállítása, aktualizálása, és egyebek mellett a vízügyi hajózási adatbázis fejlesztése is.

Az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek a tájba, mondta el Benedek András, a létesítmények főtervezője, hozzátette, hogy az elképzelések szerint egyes részei a látogatók előtt is nyitva állnak majd.

Az eseményen elhangzott, hogy a Balaton szabályozására először a 3. században, egy római hadiút védelme miatt volt szükség, a kérdés a 19. században a vasúthálózat bővítése, majd a turizmus fejlődése okán került előtérbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

fejlesztés

zsilip

víz

korszerűsítés