Egekbe szállhat a magyar alma ára: erre számítanak a gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
Egekbe szállhat a magyar alma ára: erre számítanak a gazdák

Már most, a betakarítás idején is drága az alma. Az üzletekben, zöldségeseknél 250–290 forintot kérnek kilójáért akciósan. A termelőktől 150 forint körüli áron veszik át az étkezési alma kilóját - írja a teol.hu.

Ahogy a portál írja, már javában tart az almaszüret. Jelenleg azokat az almákat szüretelik a gazdák, amelyeket a téli tárolásra készítenek elő. Országosan, idén, 450 ezer tonna körül lesz az almatermés a szélsőséges időjárás miatt. Ez a tavalyi mennyéség fele és mintegy negyedével alacsonyabb a tízéves átlagtermésnél.

Kétszázhúsz hektáron termelnek almát Tolna megyében, többségében Lengyel, Kisvejke, Kisdorog, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék, Szedres és Szekszárd határában. Változatos az eredmény megyénkben is, van, ahol bőséges, máshol gyenge a termelés. Főleg azokon a terülteken számítanak visszafogott termésre, ahol a nyári viharok pusztítottak. Kisdorog térségében például a nyár eleji jégeső nagy kárt okozott.

Ezt tapasztalta Eckert Rita is, aki öt hektár almaültetvényen gazdálkodik Kisdorog környékén. Az első előrejelzések azt mutatták, hogy gyönyörű, egészséges almákat tudnak majd betakarítani, de egy olyan jégeső tarolta le a fákat, ami a gyümölcs nagy részét tönkretette. Rengeteg munkájuk volt benne, reménykedtek a jó termésben és a tavalyinál sokkal jobb árakban. Akkor ugyanis tizenhárom forintot fizettek a léalma kilójáért.

A Jonagoldot, az Idaredet és a Pink Lady-t szedjük most. Ez utóbbi egy új fajta, nagyon mutatós és ízletes. A léalmának valót pedig a kisvejkei szövetkezeten keresztül próbáljuk meg értékesíteni Ausztriában

- mondta Eckert Rita, aki mesélt arról is, hogy önállóan nem is tudna megfelelő piacot találni, hiszen rengeteg alma kell ahhoz, hogy megteljen egy kamion. Ami még problémát jelelent az az, hogy a sérült, léalmának való gyümölccsel nem is lehet sokat várni, így nagy segítség a kisvejkei szövetkezet számára is. A léalma kilójáért elenleg 27 és 30 forint közötti árat ígérnek. Jobban megfizetik az étkezési minőséget, idén jellemzően 150 forintot adnak kilójáért, a különleges fajtákért pedig kétszázat.

Egy szekszárdi termelő, Péter Béláné arról számolt be, hogy ugyan neki szép lett a termése, de egyelőre nem talál rá vevőt. Mint mondta, azt érzi, a felvásárlók azt gondolják, hogy a betakarítás idején a termelők többsége eladási kényszerben van, hiszen nincs, vagy nagyon kicsi a tárolási helyük. Persze akinek van hűtőháza az is meggondolja, hogy mi éri meg jobban neki. Ha tovább tárolja egy-két hónapig az almát, rákölt a tárolásra újabb összegeket, vagy eladja most, ami biztos bevételt jelent.

A portál által megkérdezett termelők szerint sokat segítene a helyzetükön, ha több szövetkezeti tulajdonban lévő feldolgozó, tároló lenne. Épp úgy, ahogy Ausztriában, ahol a kisebb-nagyobb feldolgozókkal, hűtőtárolókkal, almalékészítő berendezésekkel ellátnak egy-egy körzetet, így a termést a szokásos áron értékesítik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

almatermelés

almatermelő

almatermesztés

almatermelők

árak

átlagár

betakarítás

akció