Átalakult a mátészalkai cég: saját forrásból növelték gyártókapacitásukat

MTI   
  Megosztom
Átalakult a mátészalkai cég: saját forrásból növelték gyártókapacitásukat

Bővítette gyártó- és csomagolókapacitását a Túró Rudit is előállító FrieslandCampina Hungária Zrt., a másfél milliárd forint értékű, saját forrásból megvalósult beruházást adták át a holland tulajdonú cég mátészalkai telephelyén.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta, a tejtermékgyártás az egyik legjelentősebb szakágazat az élelmiszeriparban, a foglalkoztatás, az árbevétel és a beruházások tekintetében a tejipar részesedése az ágazatban megközelíti a 10 százalékot.

A tejtermékgyártásban működő, több mint 6600 munkavállalót foglalkoztató közel száz cég 316 milliárd forint árbevételt realizált az elmúlt évben

- közölte a tárcavezető.

Elmondta, hogy a magyar tejipart a 2014 és 2020 közötti időszakban közel 26 milliárd forint hazai és uniós támogatás segíti. A miniszter beszélt arról is, hogy a tejtermékgyártás az egyik leginnovatívabb élelmiszeripari szakágazat is, mivel folyamatos a termékfejlesztés és a fogyasztói igények követése. Emellett előtérbe került a laktózmentes termékkörök bővítése, valamint a magasabb feldolgozottságú termékek, például a tejdesszertek előállítása is.

Nagy István megjegyezte, a tejfeldolgozáshoz kapcsolódó termékköröknél (friss tej, túró, tejföl és kefir) a hazai beszállítók aránya a 90 százalékot minden kiskereskedelmi lánc esetében meghaladta, és az UHT-tej esetében is 80 százalék körüli ez az érték. Szautner Péter, a társaság vezérigazgatója elmondta, a bővítés egy ötéves kapacitásbővítési folyamat első része, amelynek révén a mátészalkai tejüzem 25 százalékkal több tejterméket tud előállítani.

A most megvalósult fejlesztés révén a túróalapanyag-kapacitás 25 százalékkal, míg a csomagolókapacitás 50 százalékkal nőtt a gyárban. A FrieslandCampina a következő négy évben a hazai piaci pozícióinak megerősítése mellett felkészül az exportpiacokra történő kilépésre is

- tette hozzá.

A társaság 45 északkelet-magyarországi tejtermelőtől vásárol fel évente mintegy 45 millió kilogramm nyerstejet, melynek háromnegyedét helyben dolgozzák fel. További 350 hazai beszállítótól alapanyagot, segédanyagokat és szolgáltatásokat vásárol a FrieslandCampina.

A cég a túró alapú desszertek, snackek, vajkrémek, tejalapú italok és tejszínek mellett évente mintegy 6 ezer tonna sajtot gyárt, ennek nagy részét a termékek gyártásához használják fel. A Pöttyös Túró Rudiból naponta egymillió darab készül, ezen kívül 26 millió doboz krémtúrót és 5 millió doboz vajkrémet gyártnak évente Mátészalkán

- mondta a vezérigazgató.

Az élelmiszeriparban meghatározó holland Royal FrieslandCampina N.V. több mint száz országban van jelen, a cégcsoport 22 ezer munkavállalót foglalkoztat világszerte, évi nettó árbevétele meghaladja a 12 milliárd eurót. A nyilvános cégadatok szerint a 2018-ban átlagosan 462 munkavállalót foglalkoztató FrieslandCampina Hungária Zrt. tavaly 30,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,1 milliárd forint adózott eredményt ért el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mátészalka

szabolcs-szatmár-bereg megye

gyár

tejtermék

tejtermék

túró rudi