Hatalmas átalakulásra számítanak a mezőgazdaságban: így látják a problémát a nagy cégek

24.hu   
  Megosztom
Hatalmas átalakulásra számítanak a mezőgazdaságban: így látják a problémát a nagy cégek

A Bayer neve mostanában leginkább a Monsantóval való egyesülés és az egyik legnépszerűbb növényvédő szerük, a glifozáttartalmú Roundup betiltása miatt jelent meg a sajtóban. Pedig a vállalat nagyban dolgozik azon, hogy egyre környezettudatosabb legyen: egyelőre még nem tudja, pontosan hogyan, de ambiciózus célok már vannak, és januárra várható a részletes terv kidolgozása. Nemrég zajlott a Future of Farming (Gazdaság Jövője) konferencia, ahol többek közt arról is szó volt, hogy mire készül a legnagyobb mezőgazdasági szereplő a klímaváltozás megfékezése érdekében - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, egy évvel ezelőtt a Bayer felvásárolta a Monsantót, amit a világ talán legrosszabb hírnevű cégének tartanak. Ezzel a cég a világ legnagyobb vegyipari-agrárvállalatává vált, ami azzal járt, hogy a világ első számú vetőmag- és növényvédőszer-forgalmazója lett. Hogy elkerüljék azt, hogy rossz szemmel tekintsenek a vállalatra, beolvasztották a Monsanto márkanevet, majd rá egy évre, a most szervezett kétnapos konferencián ismertette a környezettudatos, fenntartható mezőgazdaság jövőjéről szóló elképzelését a Bayer.

A rendezvényen nem csak kutatók, de a mezőgazdaság különböző területeiről érkező szakemberek is részt vettek. Az itt felsorakoztatott környezettudatos tervek pedig, könnyen átalakíthatják a jelenleg használt gyakorlatokat és a már jól ismert folyamatokat, mivel a Bayer könnyen befolyásolja a piacot.

Ápláljuk az emberiséget úgy, hogy nem éheztetjük a bolygót

- így szólt a konferencia jelmondata. Ez pedig kiválóan szemlélteti a jövő kihívását.

A népesség folyamatosan növekszik, de az emberek élelmiszerellátása a jelenlegi módszerekkel nem fenntartható. A mezőgazdaság viszont már most borzasztóan környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy folyamatosa pusztulnak a természetes erdőterületek is. Az erdőirtásoknak köszönhetően még kevesebb fa van jelen a bolygónkon, ami azzal is jár, hogy a növények nem kötik meg a légkörből a szén-dioxidot, a globális felmelegedés éppen ezért felgyorsult.

Éppen ezért a Bayer hatalmas célokat tűzött ki maga elé

  • 2030-ra csökkentenék 30 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátását cégük tevékenységeiben,
  • 30 százalékkal csökkentenék a környezeti hatásokat is,
  • valamint szeretnének fenntartható gazdálkodáshoz megfelelő digitális eszközökkel és lehetőségekkel ellátni 100 millió kistermelőt.

Egyelőre még a cégen belül sem tiszta, pontosan hogyan fogjuk elérni ezeket a célokat, nincs részletes terv, nincs pontos vezérvonal – éppen ezért a belső folyamatokban is óriási kihívást jelent, hogy tartani tudjuk a vállalásokat

- mondta Klaus Kunz, a terméstudományi divízió üzleti és fenntarthatósági elnöke.

Továbbra is kitartanak a glifozát mellett

A vállalatnak szüksége lenne arra, hogy jobb eredményeikkel jobb színben tűnhessenek fel, hiszen a múlt évben leginkább a Roundup nevű, glifozát tartalmú gyomirtójuk miatt kerültek előtérbe. Az Egyesült Államokban rengeteg per zajlott a cég és olyan emberek között, akik rákbetegségüket ennek a szernek tulajdonítják. Ezt követően a cég hazájában, Németországban is bejelentették, hogy 2023-ig ki szeretnék vezetni a használatát.

A Roundup széles körben ismert és használt gyomirtó, ráadásul olyan erős, hogy elég vele egyszer permetezni egy szezon alatt. A szer egészen a gyökércsúcsokig hatol, és hatékonyan irtja ki a gyomokat. Ez viszont rendkívül veszélyes, mivel a permetszer képes még a haszonnövényeket is károsítani.

A cég továbbra is értékesíti a terméket, 2020-ban még biztosan lehet majd kapni. Ez a legbiztonságosabb gyomirtó a piacon, ezért biztosra kell mennünk, hogy elérhető lesz. Nagyszerű lenne, ha tudnánk találni egy olyan anyagot, ami még jobb, még biztonságosabb, mint a glifozát. De egyelőre nekünk sem, és senki másnak nem sikerült

- mondta el Liam Condon, a mezőgazdasági üzletág elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bayer

roudndup

vegyszer

vetőmag

növényvédőszer

konferencia