Idén csupán 4 jelentés érkezett: javuló tendenciát mutat a Paksi Atomerőmű

Világgazdaság   
  Megosztom
Idén csupán 4 jelentés érkezett: javuló tendenciát mutat a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőműben, melyben a hat hazai atomreaktorból a négy legnagyobb működik, az év első felében négy olyan műszaki probléma történt, amelyről az erőműtársaság köteles volt jelentést készíteni – számol be az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – írja a Világgazdaság.

Egy esetben úgynevezett reaktorvédelmi probléma volt, amelyet az okozott, hogy az egyes blokk gőzfejlesztőiben csökkent a vízszint. Mind a négy esemény skála alattinak minősült a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES).

Az idei paksi adat még azt figyelembe véve is sokkal alacsonyabb az előző évekénél, hogy csak féléves szám áll szemben az OAH által közölt korábbi éves értékekkel. Ezek közül ugyanis a legkevesebb, tizenöt jelentésköteles esemény 2015-re és 2017-re esett. A csúcsév 2012 volt harminc eseménnyel, ebből egy 2-es besorolást kapott az INES-skálán. A másik két reaktor nem a piacra, hanem kutatási és oktatási céllal termel energiát.

2019 első felében egy jelentésköteles esemény volt a Budapesti Kutatóreaktorban, amelyet egy téves operátori beavatkozás okozott. A létesítményből 2012-ben is csak egyszer kellett jelenteni, 2017-ben viszont ötször.

Csak egyszer jelentettek hibát az Oktatóreaktorból is, amikor elromlott egy logikai egység. Az ottani biztonságvédelmi rendszer 2015 óta kifogástalanul működik. Keletkezett még egy jelentésköteles esemény a kiégett kazetták paksi átmeneti tárolójában, ez sugárvédelmi szabálytalanságok miatt történt. Tavaly és 2013-ban szintén egy jelentésköteles esemény történt, 2015-ben és 2016-ban viszont egy sem.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

paks

atomerőmű

atomenergia

jelentés

meghibásodás

energia