Erdőtelepítés Csongrád megyében: akáccal és nyárfával bővülnek az erdők

HelloVidék   
  Megosztom
Erdőtelepítés Csongrád megyében: akáccal és nyárfával bővülnek az erdők

Csak Csongrád megyében közel félmilliárd forint erdőtelepítési támogatást ítélt meg az Agrárminisztérium, ebből 360 hektár fásítása történhet meg. Az akác és nyárfa mellett kocsányos tölgyet is ültetnek, közel 1,8 millió csemetével gazdagodik a megye. A Vidékfejlesztési Programban idén megnövelték az erdőtelepítéshez kapcsolódó jövedelempótló támogatások összegét, a korábbi hektáronkénti 172 euróról 432-re – 144 ezer forintra – emelték, igénybevételének időtartama pedig 12 évre nőtt. Vagyis nemcsak több támogatást kapnak a gazdák, hanem fafajtól függően 4-7 év­­vel hosszabb ideig vehetik igénybe azt - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja, a tölgyesek után közel ötmillióra, a nemes nyáras esetében 2,8-2,9 millió forintra emelkedik az igényelhető támogatás összege ebben az évben. Ráadásul hektáronként 2800 euróval támogatja a szaktárca a ritka elegyfafajok ültetését az új területekre, hogy minél változatosabb és ellenállóbb erdők szülessenek. Fontos, hogy nemcsak azok igényelhetik az emelt összegű támogatásokat, akik még csak most adják majd be pályázataikat, hanem azok a gazdák is, akiknél még nem fejeződött be az erdőtelepítés.

Az erdősítési felhívására Csongrád megyében közel 360 hektárnyi területre eddig 39 kérelmet támogatott a hatóság, a gazdálkodóknak megítélt összeg 457 millió forint, amiből 64,5 milliót már ki is fizettek. a gazdálkodók jellemzően az akác és a hazai nyár telepítése mellett döntöttek. Az akácos-hazai nyárasból 123 hektárt az egyéb lomb elegyes akácosból 87, a „sima” akácosból 57 hektárt telepítettek. Ezen túl volt még 22 hektár hazai nyáras-akácos, valamint 29 hektárnyi kocsányos tölgyes is

– emelte ki az Agrárminisztérium sajtóirodája.

Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a támogatási felhívás rendelkezik az erdőtelepítésnél megállapított minimális csemeteszámokról is.

A gazdálkodók persze területi adottságaik függvényében dönthetnek úgy is, hogy ennél nagyobb tőszámmal telepítik az erdőt.

Ebből kiindulva, ha Csongrád megyében több mint 300 hektáron jellemzően akácost és közel 50 hektár tölgyest telepítenek, akkor 1,6-1,8 millió elültetett csemetével gazdagodik a megye

- jegyezte meg a sajtóiroda.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

akác

tölgy

nyár

nyárfa

akácfa

tölgyfa

tölgyesek

erdőtelepítés

erdőgazdaság

erdőgazdálkodás