Elkezdődött a szezon: kedvez az ősz a gombászás szerelmeseinek

HelloVidék   
  Megosztom
Elkezdődött a szezon: kedvez az ősz a gombászás szerelmeseinek

Kedvez az idei ősz a gombászat szerelmeseinek, bőven találni kalapos finomságokat erdőn-mezőn. A választékot a szolnoki vásárcsarnok árusainak kínálata is tükrözi: akad most itt az őzlábgombától kezdve a pereszkén át a rizikéig. Legtöbben persze saját fogyasztásra gyűjtögetnek, és úgy tűnik, a gombászok egyre gyakorlottabbak az ehető fajták felismerésében - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, Szolnok környékén szokott gombászni Boros Zsuzsa is, aki mindig a nagy gyakorlattal rendelkező édesapja társaságában járja be a kiszemelt területet.

Mondhatjuk, hogy ez a legfőbb hobbink. Ülőmunkát végzek, így örömmel bóklászok kint a természetben. Persze a gombát enni is nagyon szeretjük! Édesapám még a szüleitől tanulta meg gyerekkorában, hogy melyik fajta ehető, és miről ismerhető fel a fogyasztható fajtákhoz hasonló, ám mérgező gomba. Szolnok határában többfelé is ismerünk jó helyeket, réten is, fás területen is érdemes keresgélni. A legjobb lelőhelyeket viszont nem áruljuk el másnak, pedig faggatnak minket más gombászok is, mikor nagy kosarakkal térünk haza

- mesélte el a hobbigombász, aki külön kiemelte azt is, hogy bár teljesen megbízik édesapja tudásában, ettől függetlenül mindig megmutatják egy szakellenőr-vizsgával rendelkező ismerősnek az aktuális „zsákmányt”. Persze a szolnoki piacon sem meglepő, hogy az emberek sokan visznek gombát vizsgálatra az eladókhoz is.

Nagy őzlábgombát, laskagombát, lilatönkű pereszkét, fenyőtinórut, ízletes rizikét hoznak be nagy számban mostanában, valamint a kevesek által ismert nyálkásgombát. Legnagyobb mennyiségben lilatönkű pereszkével találkozom, rengeteget találni most a Szandai réten. De vannak, akik mezei szegfűgombából szednek nagy mennyiséget, sárguló csiperkét is hoznak, de azt el kell dobni

– számolt be róla Berta Mónika gombaszakellenőr.

Közel egy hónapja tapasztalható, hogy megugrott a gombamennyiség, ha van egy kis eső és jó napsütéses idő van, gyorsan nőnek. Egyre gyakorlottabbak a gombászok is, tudják, hogy az Alföldön termők közül melyek a fogyasztható fajták. A kétkedőknek pedig azt tanácsolom, hogy szedjék mindig külön az egyes fajokat, mert ha mérgező van a többi között, mindet ki kell dobniuk. Ne nejlonba, hanem papírzacskóba gyűjtsék, mert nejlonban a nedvesség miatt hamar löttyedté válik, megromlik. A friss gomba egy hétig is tárolható

- folytatta a szakember.

Cegléd környéki erdős lelőhelyekről gyűjtött gombát árul a piacon a tiszajenői Gulyás Zoltán. Tőle több féle terményt is vásárolhatnak a vevők, többek közt őzlábgomba, fenyőtinóru, vöröses nyálkásgomba és rizike is található a kínálatában.

Tavaly nem volt gomba, most viszont nagyon sok van, és igen szépek. Mindig két héttel eső után indulnak be. Legtöbbet rizikéből és tinóduból találunk. A rizikét leves mellett meg lehet sütni is, hús mellé vagy tojással, gyorsan el is szokott mind fogyni. Úgy vélem, van még 2–3 hét, míg tart ez a jó szezon

- vélekedett Zoltán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

gombász

piac

szolnok

gombaszakértő

gombaszakellenőr

szakellenőr-vizsga